Lähiopiskelu
Koulutuspäivät järjestetään paikan päällä.
Etä-/lähiopiskelu
Sisältää etä- ja lähikoulutuspäiviä sekä itsenäistä verkko-opiskelua.
Etäopiskelu
Koulutuspäivät toteutetaan etäyhteydellä reaaliajassa, ja niille on sovittu tarkka ajankohta. Lisäksi koulutukseen sisältyy itsenäistä verkko-opiskelua.
Hybridi
Koulutuspäiviin voi osallistua oman valinnan mukaisesti joko paikan päällä tai etäyhteydellä.
Itsenäinen verkko-opiskelu
Ei sisällä aikaan sidottuja koulutuspäiviä. Koulutuksen voi suorittaa omaan tahtiin haluamanaan ajankohtana verkko-oppimisympäristössä tallenteita, tehtäviä ja muita materiaaleja hyödyntäen.
Oppisopimuskoulutus
Oppisopimuksessa työnantajasi osallistuu kouluttamiseen. Oppisopimus edellyttää, että sinulla on alan työpaikka.
Työhyvinvoinnin kokemus on lopputulos, joka saavutetaan tekemällä oikeita asioita ja tekemällä asioita oikein. Tee työhyvinvointia rakentavista toimista inhimillinen investointi, jolla parannatte työtyytyväisyyttä, houkuttelette oikeanlaisia työntekijöitä ja tuette liiketaloudellista menestystä. Koulutuksessa saat keinoja, joilla kehität työhyvinvointia kohti mitattavia tavoitteita.
Työhyvinvointi muodostuu turvallisuudesta, terveydestä, tuottavasta työstä, osaamisesta, johtamisesta ja työyhteisön toiminnasta. Työn pitää tuntua mielekkäältä ja sitä pitää olla juuri sopivasti. Kun nämä ovat kunnossa, henkilöstö voi hyvin. Ota haltuun työhyvinvoinnin kokonaisuus, tiedät, mihin omassa organisaatiossasi tulee tarttua ensimmäiseksi.
Opit kehittämään työhyvinvointia pitkäjänteisesti ja saat työkalupakkiisi toimivia käytäntöjä työhyvinvoinnin tukemiseen. Osaat huomioida työhyvinvoinnin muodostumisen eri tasot ja tunnistat yksilön, tiimin ja organisaation tarpeet.
Koulutus on tarkoitettu asiantuntijoille, jotka suunnittelevat tai vastaavat organisaatioon työhyvinvoinnin kehittämisestä. Erityisen hyvin se soveltuu liiketoimintavastuullisille, esihenkilöille, HR-ammattilaisille sekä työhyvinvoinnin asiantuntijoille ja sellaisiksi kehittyville.
Koulutuksen hyväksytysti suorittaneet saavat Työhyvinvoinnin kehittäjän sertifikaatin.
Työhyvinvoinnin kehittäjän sertifikaattiin kuuluvat seuraavat kurssit:
Koulutukseen sisältyy sparrauskeskustelu työhyvinvoinnin asiantuntijan kanssa. Keskustelussa pääset reflektoimaan oivalluksiasi työhyvinvoinnin kehittämisestä omasta näkökulmastasi. Sparrauksessa pohditte, millaisin konkreettisin keinoin voit tukea organisaation työhyvinvoinnin kehittämistä omassa työssäsi.
Tiina Kesti, PsM, voimavarakeskeinen työnohjaaja, yrittäjä, johtava työkykyasiantuntija, KOHO Consulting Oy
Tiina on työkykyjohtamisen ja työterveysyhteistyön kokenut asiantuntija ja kehittäjä. Kohottajana hän tehostaa työterveysyhteistyötä ja kilpailuttaa työterveyspalveluja vastaamaan paremmin organisaatioiden tarpeita. Lisäksi Tiina on mukana kehittämässä organisaation työkykyjohtamisen ”sisäpeliä” ja kasvattamassa johdon ja esihenkilöiden osaamista työkyvyn johtamisessa.
Tiina on työskennellyt työurallaan työterveyshuollon, eläkeyhtiön, kuntoutuksen, liikkeenjohdon konsultoinnin ja valmentamisen monipuolisissa tehtävissä sekä myös itse esihenkilönä ja johtajana asiantuntijaorganisaatiossa. Tiinan erityisosaaminen on mielenterveystyössä.
Tiina on valmentajana oivalluttava ja toimeenpanoon kannustava. Hän nojaa valmennuksissaan vankkaan käytännön kokemukseen ja tutkittuun tietoon.
Kati Räfsten, työkykyjohtamisen asiantuntija, Emkine Oy
Opiskelumaksu maksetaan verkkomaksuna ilmoittautumisen yhteydessä tai laskutetaan ennen koulutuksen alkua yhdessä erässä. Jos olet hankkinut rahoituksen Rastor-instituutin www-sivulla osoitetun rahoitusyhtiön kautta, lähetämme laskun rahoitusyhtiölle.
Osallistumisen voi perua ilman peruutuskuluja viimeistään 14 vrk ennen koulutuksen alkua. Alle 14 vrk ennen koulutuksen alkua tehdyistä peruutuksista perimme 50 % koulutuksen hinnasta. Jos osallistumista ei ole peruttu ennen koulutuksen alkua, perimme 100 % koulutuksen hinnasta.
Psst! Kollegasi ovat olleet kiinnostuneita myös näistä koulutuksista