PAREMMAN TYÖELÄMÄN PUOLESTA
Valokeilassa työn murros – miten suomalainen työelämä selviää jatkuvassa muutoksessa?
Paremman työelämän puolesta -podcastin toisessa jaksossa Rastor-instituutin toimitusjohtaja Toni Berkowits sekä Sitran vanhempi neuvonantaja Tapio Huttula puivat työn murrosta suomalaisessa työelämässä. Työelämän murrosta Huttula lähestyy kokonaisvaltaisesti osaamisen kehittämisen näkökulmasta – osaaminen on yksilöille ja yrityksille Huttulan mukaan parasta muutosturvaa.
Työn murros itsessään ei ole uusi ja tuntematon asia, vaan sitä on tapahtunut kautta aikojen työelämässä. Termi kätkee taakseen jatkuvan muutoksen, joka kohdistuu siihen mitä ja miten me teemme asioita. Mutta miten suomalaisten yritysten ja asiantuntijoiden tulisi varautua jatkuvaan muutokseen? Miten säilyä kilpailukykyisenä tulevaisuudessakin? Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään vastauksia tässä jaksossa.
Jakso on nauhoitettu toukokuussa 2021.
Podcastin sisältö
3:00 Mitä tarkoitetaan käsitteellä ”työn murros”?
Miten työntekemisen tavat muuttuvat tulevaisuudessa? Entä kenellä on vastuu osaamisen kehittämisestä? Osaamisidentiteetin merkitys kasvaa entisestään, mutta mitä se tarkoittaa?
16:15 Miten Suomessa on varauduttava työn murrokseen, jotta varmistamme hyvinvointivaltiona tulevaisuutemme? Itseohjautuvuus, oman ajattelun käyttö, hierarkian purku – ovatko nämä tulevaisuuden muutoksia?
24:15 Mitkä ovat tunnusomaisia piirteitä suomalaiselle työelämälle vuonna 2030?
Mitkä asiat leimaavat silloin työelämää ja mitkä asiat ovat eniten muuttuneet suhteessa nykytilanteeseen?
30:40 Miten kukin meistä pystyy omalla toiminnallaan vaikuttamaan siihen, että Suomi on kilpailukykyinen vuonna 2030? Muutosta tapahtuu entistä nopeammalla syklillä – miten tässä ajassa voidaan varmistaa toimintakyvyn säilyminen?
Miten organisaatiosi pystyy vastaamaan jatkuvaan muutokseen? Tutustu palveluihimme, joissa yhdistyvät organisaatioiden osaamisen kehittäminen sekä työllistymiseen tähtäävät koulutukset!