Kauhalla päähän – podcasteja aikuisen oppimisesta

Julkaistu 16.5.2024

Tervetuloa kuuntelemaan Rastor-instituutin Kauhalla päähän -podcasteja! Tämän podcast-sarjan tavoitteena on oppia ymmärtämään sitä, mitä aikuisten oppiminen on, ja millä tavoin aikuinen voi omaa oppimistaan tukea.
 

  • Myyttejä oppimisesta, osa 1 
    Oppiiko vanha koira uusia temppuja, onko oppiminen aina opettajasta kiinni ja onko uuden oppiminen vanhasta pois oppimista? Rastor-instituutin Tiia Nurminen ja Susanna Valkeus murtavat tuttuja oppimiseen liittyviä myyttejä. 
    Kuuntele
  • Myyttejä oppimisesta, osa 2 
    Harjoittelevatko vain lahjattomat? Ohjaako luontainen oppimistyylimme oppimistamme? Tapahtuuko oppiminen vain epämukavuusalueella. Näitä oppimisen myyttejä haastamassa Rastor-instituutin Tiia Nurminen ja Susanna Valkeus. 
    Kuuntele
  • Oppimisen edellytykset 
    Miten esimerkiksi asenne, tavoitteet ja erilaiset oppimisen työkalut auttavat meitä oppimaan? Entä mitä on psykologinen palautuminen ja sen merkitys oppimisessa? Rastor-instituutin Tiia Nurminen ja Susanna Valkeus pohdiskelevat, mitkä asiat tukevat oppimista. 
    Kuuntele
  • Työelämässä oppiminen  
    Mitä työelämässä oppiminen tarkoittaa ja miten se eroaa työssä oppimisesta. Miten työelämässä oppiminen oikein tapahtuu ja miten työpaikkaohjaaja voi oppijan oppimista tukea? Keskustelemassa Susanna Valkeus ja Rastor-instituutin opintohallintopäällikkö Tom ”Tomba” Björklund.  
    Kuuntele
  • Palautumisen merkitys oppimiselle 
    Miten ylikuormittuminen näkyy, mikä stressiä aiheuttaa ja mistä sen tunnistaa? Millaisia konkreettisia keinoja meillä on hallita kuormitusta ja toisaalta tukea hyvää palautumista? Pohdiskelemassa Tiia Nurminen ja Rastor-instituutin osaamispäällikkö Sonja Johnsson. 
    Kuuntele
  • Oppimisen psykologiset esteet, osa 1 
    Millaisia erilaisia esteitä saatamme itse rakentaa oppimisellemme omassa päässämme? Opimmeko sellaisia asioita, joille emme usko olevan käyttöä tai joista emme pidä? Näiden kysymysten äärellä Rastor-instituutin Tiia Nurminen ja Susanna Valkeus.
    Kuuntele
  • Oppimisen psykologiset esteet, osa 2 
    ​​​​​​​Tässä jaksossa Tiia Nurminen ja Susanna Valkeus jatkavat keskustelua oppimisen psykologisista esteistä. Millaisia esteitä voimme omassa päässämme rakentaa oppimisemme tielle, ja miten purkaisimme näitä  oppimisen esteitä? 
    Kuuntele
  • Osaamisen tunnistaminen  
    Mitä osaaminen on? Miten omaa osaamistaan voi oppia näkemään ja ymmärtämään paremmin? Mistä voisin lähteä liikenteeseen tilanteessa, jossa omien osaamisten tunnistaminen ja sanoittaminen on ajankohtaista? Mm. näiden kysymysten äärellä keskustelemassa Susanna Valkeuden kanssa Anu Lundström. 
    Kuuntele
  • Osaamisen esille tuominen  
    Olen oppinut uutta ja kehittänyt osaamistani - nyt haluan tuoda sen paremmin työnantajani hyödyksi. Miten rohkaistun kertomaan osaamisestani, ja miten asian esittäisin? Susanna Valkeuden vieraana aiheesta keskustelemassa Anu Lundström.  
    Kuuntele
  • Oman oppimisen johtaminen  
    Miten asetamme itsellemme oppimistavoitteita ja kuinka voimme johtaa omaa oppimistamme kohti näitä? Millaisia työkaluja voisimme löytää avuksemme oppimismatkalle? Tiia Numisen ja Susanna Valkeuden vieraana oppimisaktivisti Vilma Mutka. 
    Kuuntele
  • Arvioiminen ammatillisissa tutkinnoissa 
    Mitä ammatillisia tutkintoja arvioivien kannattaa ottaa huomioon arviointeja ja palautetta antaessa? Milloin arviointia annetaan, ja eroaako niiden kertojen palautteen antaminen jotenkin toisistaan? Rastor-instituutin Tiia Nurmisen ja Susanna Valkeuden vieraana Kaisa Kauhanen, joka on itse toiminut työelämää edustavana arvioijana. 
    Kuuntele