Merkonomikoulutus – usein kysyttyä
Kenelle merkonomikoulutus sopii?
Merkonomikoulutus sopii sinulle, jos työskentelet liiketalouden työtehtävissä, esim. myynnin, markkinoinnin, palveluiden tai kaupan alalla. Se sopii myös taloushallinnossa sekä asiakaspalvelu- tai toimistotehtävissä työskenteleville.
Tämä ei ole mahdollista, koska näytöt tehdään ja osaaminen arvioidaan käytännön työtehtävissä. Rastor-instituutissa merkonomiksi opiskellaan työn ohessa.
Voit kuitenkin aloittaa opiskelun ilman alan työpaikkaa. Voit aluksi opiskella tutkinnon yhteisiä osia eli YTO-aineita ja etsiä opintojen aikana näyttöihin soveltuvan työpaikan.
Kyllä on, mikäli sinulla on työpaikka, jossa voit suorittaa näytöt.
Suosittelemme työuran alussa oleville merkonomikoulutusta oppisopimuksella. Tällöin myös työnantajasi osallistuu kouluttamiseen.
Merkonomi-opiskelu käytännössä
Opiskelussa on olennaista työssä oppiminen ja omalla työpaikalla annettavat näytöt osaamisesta. Suurin osa opiskelusta tapahtuu verkossa ja omalla työpaikalla. Myös koulutuspäivät ovat tärkeä osa opintoja mm. verkostoitumisen kannalta.
Useimmat merkonomikoulutuksemme järjestetään kokonaan verkossa Zoom-yhteydellä.
Merkonomikoulutus sisältää etäkoulutuspäiviä, joille on sovittu tarkka ajankohta. Etäkoulutuspäivät ovat kestoltaan 2–7 tuntia/päivä, ja ne toteutetaan arkisin klo 9–16 välillä.
Kyllä ovat. Edellytämme, että osallistut opiskelusuunnitelmasi mukaisiin koulutuspäiviin.
Koulutuksen verkkototeutus on riippumaton opiskelupaikasta, mutta ei ajankohdasta.
Sairaustapaukset tai muut poikkeustilanteet ovat totta kai aina eri asia ja niiden osalta koulutuspäivien korvaamista katsotaan aina kanssasi tapauskohtaisesti.
Tutkinto suoritetaan näyttöinä, jossa osaamistasi arvioidaan työpaikalla. Työpaikalta siis tarvitaan näyttöjen arvioija – ehdotat itse kuka osaamistasi voisi arvioida.
Oppisopimuskoulutuksessa tarvitset lisäksi työpaikkaohjaajan. Lue täältä lisää oppisopimuskoulutuksesta.
Sinulla tulee myös olla mahdollisuus osallistua arkisin järjestettäviin koulutuspäiviin joko työajalla tai omalla ajalla (esim. liukumien puitteissa).
Merkonomin tutkinto on valtion rahoittamaa ammatillista koulutusta ja siihen liittyvät opinnot ovat ilmaiset.
Koulutus on ilmainen myös työnantajallesi, opiskelet sitten oppisopimuksella tai ilman.
Kyllä voit!
Huomaathan kuitenkin, että jo hakuvaiheessa sinulla tulee olla paikka, jossa pääset tekemään koulutuksen sisältöä vastaavia näyttöjä. Näyttöjä voit tehdä myös oman yritystoiminnan tai harrastustoiminnan kautta. Näytöt voit tehdä harrastuksen parissa, jos olet esim. aktiivinen toimija seuran, järjestön tms. toiminnassa.
Soveltuvat työtehtävät ovat esimerkiksi myynnin, markkinoinnin, asiakaspalvelun tai taloushallinnon parista.
Oppisopimuksessa on ihan samalla tavalla koulutuspäiviä ja näyttöjä kuin opiskelussa ilman oppisopimustakin.
Suurin ero on, että oppisopimuskoulutuksessa työnantajasi sitoutuu kouluttamaan sinua työpaikalla ja mahdollistaa sinulle näyttöjen suorittamisen. Työpaikalla sinulle nimetään työpaikkaohjaaja, joka tukee sinua uuden oppimisessa.
Jos toimit yrittäjänä, pääset valitsemaan itsellesi yrittäjämentorin, jonka tehtävänä on sparrata sinua opinnoissa oppisopimuksen ajan.
Koska voit suorittaa merkonomin tutkinnon näyttöinä, käytännössä nopeimmillaan voit suorittaa tutkinnon vain osoittamalla osaamisesi käytännössä. Tämä edellyttää, että sinulla on jo se ammattitaito, jota merkonomin tutkinnon perusteissa edellytetään tutkinnon suorittamiseksi. Kun olet ilmoittautunut tutkintoon, kanssasi tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämisen suunnitelma. Siinä tarkistetaan, mitä osaamista sinulla jo on ja mitä sinun pitää vielä opiskella ennen tutkinnon suorittamista.
Hakuvaiheessa huomioimme aiemmat opintosi ja osaamisesi. Niiden pohjalta sinulle laaditaan yksilöllinen opiskelusuunnitelma.