Yrkesinriktade examen, yrkes- och specialyrkesexamen
Yrkesinriktade examen erbjuder vuxna individer som är i arbetslivet en möjlighet att avlägga en examen inom sitt eget område genom att dra nytta av det kunnande de redan förvärvat. I yrkesinriktade examen påvisas kunnandet genom det egna arbetet, så du måste ha en arbetsplats för att kunna avlägga en yrkesinriktad examen.
Yrkesinriktade examina är ett av Utbildningsstyrelsens officiella examina. Det finns tre olika slags yrkesinriktade examen: grundexamen, yrkesexamen och specialyrkesexamen.
För varje yrkesinriktade examina har det definierats vilken kompetens det krävs för att avlägga examen och vilka kriterier används för att utvärdera kompetensen i arbetet. I avläggandet av examen tas i beaktan kompetens som förvärvats i arbetslivet eller andra livsområden.
Utöver yrkesprov dvs. påvisande av kunnandet innehåller avläggandet av examen också förberedande utbildning. Syftet med den förberedande utbildningen är att utveckla studerandets färdigheter på områden som han eller hon inte har tillräcklig erfarenhet om för att avlägga examen. Rastor-instituutti hjälper varje studerande att planera och genomföra examen och ordnar utbildning som förbereder studerandet för avläggandet av examen.
Förberedande utbildning eller examensutbildning har att göra med yrkesinriktade examen eller grundexamen, yrkesexamen och specialyrkesexamen. Studerande deltar i examensutbildning då när han eller hon inte har tillräckliga kunskaper om något delområde för att avlägga examen. Det är vanligt att ett studerande när de deltar i förberedande utbildning kompletterar något av sina kunskaper för att avlägga examen.
En yrkesinriktad examen kan avläggas även utan examensutbildning om den studerande redan har de färdigheter som krävs för att avlägga examen.
Rastor-instituutti utarbetar en personlig läroplan för varje studerande som avlägger en yrkesinriktad examen. Det betyder att de planerar tillsammans med studerande vilken förberedande utbildning han eller hon behöver för att avlägga examen.
Ja. I yrkesinriktade examen, det vill säga grund-, yrkes- och specialyrkesexamen avlägger du examen genom att påvisa ditt kunnande i dina egna arbetsuppgifter. Därför kräver avläggandet av examen att du har en anställning. Din arbetstid bör vara minst 25 timmar per vecka.
Nej. Syftet med yrkesinriktade examen är att erbjuda en officiell utbildning och ett betyg om kompetensen för dem som har förvärvat kunnande genom arbete. Utbildningen förutsätter alltså inte att du har en tidigare utbildning, men du måste vara anställd inom ditt egna område.
Yrkesexamen och specialyrkesexamen är yrkesinriktade examina som hör till det offentliga utbildningssystemet. Syftet med dem är att erbjuda vuxna individer som redan är i arbetslivet en möjlighet att avlägga examen inom deras eget område genom att tillgodogöra sig de kunskaper de redan förvärvat i arbetslivet.
En yrkesinriktad examen avläggs genom att påvisa sitt kunnande i ett examenstillfälle med hjälp av praktiska exempel. Utbildningen förbereder studerande för att avlägga examen. Utbildningen skräddarsys skiljt för varje studerande.
Det finns yrkesexamen och specialyrkesexamen inom många olika områden. Sinsemellan skiljer de åt sig genom att de är avsedda för personer som arbetar med olika nivåers uppgifter.
Yrkesexamen motsvarar andra stadiets examina. De passar för individer som redan har arbetserfarenhet. De passar för individer som arbetar med uppgifter som hör till anställda och arbetstagare (t.ex. marknadsföringsassistent, sekreterare och assistenter, bokförare, säljare)
Specialyrkesexamina går ut på att påvisa att man kan ta hand om mer krävande arbetsuppgifter och de förutsätter att man har en längre erfarenhet inom området. De passar för individer som arbetar med uppgifter på expertnivå, som administrativa- och expertuppgifter eller chefsarbete.
Yrkesexamen och specialyrkesexamen är yrkesinriktade examina som hör till det offentliga utbildningssystemet. Syftet med dem är att erbjuda vuxna individer som redan är i arbetslivet en möjlighet att avlägga examen inom deras eget område genom att tillgodogöra sig de kunskaper de redan förvärvat i arbetslivet. De ger behörighet för fortsatta studier i högskolor och universitet.
Om du avlägger en yrkesinriktad examen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen får du behörighet för en högskoleexamen inom området och en allmän ansökningsbehörighet till yrkeshögskolestudier. Det betyder att efter att du avlagt en yrkesinriktad examen kan du ansöka till högskolestudier inom samma område eller yrkeshögskoleutbildningar inom alla områden.
Yrkesinriktade examen är officiella examen och de är så välkända inom många branscher att de anses garantera tillräcklig kompetens. I sista hand beror det alltid på arbetsgivarens eller rekryterarens personliga synsätt om vad de ser som värdefull kompetens och om de uppskattar en yrkes- eller specialyrkesutbildning (eller annan utbildning).
Att avlägga examen börjar alltid med en kartläggning om den studerandes nuvarande kunnande. Kartläggningen utförs av en utbildningsexpert vid Rastor-instituutti genom en diskussion med den studerande. På så sätt kan de identifiera vilka utbildningskrav den studerande redan har tillräcklig kompetens för och för vilka områden han eller hon behöver examensutbildning.
Utbildningshandledaren gör en personlig studieplan för den studerande på grund av kartläggningen. Den studerande påbörjar studierna som ingår i examensutbildningen genom att delta i de kurser de kommit överens om.
I början av studierna börjar den studerande planera hur han eller hon ska avlägga examen, det vill säga hur de genomför de fristående examina eller examenstillfällen. I planen ingår i vilken arbetsuppgift och hur han eller hon kommer att påvisa sitt kunnande. Studerande samlar ihop sina fristående examina som bedömningsmaterial.
En representant för den studerandes arbetsgivare, en av den studerandes kolleger och en representant för Rastor-instituutti evaluerar fristående examina. Till sist samlas de ihop för ett bedömningsmöte där den studerande kan komplettera sitt bedömningsmaterial muntligt.
En personlig kompetensutvecklingsplan menar att var och en som studerar vid Rastor-instituutti får en skräddarsydd, individuell plan för hur de ska avlägga examen. Studerande kan välja som förberedande utbildning de kurser som ingår i examen och som de behöver för att utveckla sitt kunnande. Varje studerande gör en personlig läroplan tillsammans med Rastor-instituuttis utbildningsexpert.
Ja. Distansstudier är en stor del av alla yrkesinriktade examen och alla Rastor-instituuttis utbildningar. Studerande avlägger examen i sina egna arbetsuppgifter och de ska delta i bedömningsmötet.
En självfinansierad del är den del som den studerande betalar för att avlägga examen. Yrkesinriktade examen finansieras av staten och anordnaren av utbildningen får ta ut en rimlig självfinansierad del från de studerande. Avgiften är mellan 400 och 1500 euro beroende på examen.
Den studerande betalar en självfinansierad del för utbildningen som finansieras av staten. Avgiften är ca 400–1500 euro. I priset ingår alla kurser som ingår i examensutbildningen, det vill säga alla kurser som krävs för att avlägga examen. Inga tilläggsavgifter tas ut för dem.
Eftersom yrkesinriktade examen finansieras av staten, förutsätter lagstiftningen att den studerande betalar själv den självfinansierade delen. Därför skickar vi alltid en faktura för yrkes- och specialyrkesexamen till studerande. I praktiken är det dock den studerande och arbetsgivaren som ska komma överens om vem som betalar för examina.
Om arbetsgivaren betalar examen är statens finansieringsandel mycket mindre och den självfinansierade delen större.
Ja. Om det har gått över två år efter att studierna avbrutits ska man dock bedöma på nytt hur ditt kunnande motsvarar kraven för att avlägga examen.