Läroavtal
Läroavtalsutbildning är ett sätt att ordna yrkesinriktad utbildning. Den innebär att inlärningen sker i huvudsak genom att du gör praktiskt arbete på din arbetsplats. Du kompletterar dina kunskaper genom att delta i utbildningen vid någon yrkesläroanstalt, som till exempel vid Rastor-instituutti.
För att ingå läroavtal måste du ha en anställning inom branschen och arbeta minst 25 timmar per vecka.
Ett läroavtal är ett avtal mellan arbetsgivare, arbetstagare och anordnaren av läroavtalsutbildningen. Avtalet är lika bindande som ett arbetsavtal.
Ja. I synnerhet kan alla yrkesinriktade utbildningar som ordnas av Rastor-instituutti avläggas som läroavtal. För att påbörja en läroavtalsutbildning måste du ha en arbetsplats inom branschen: du kan göra ett läroavtal med personer som är anställda vid ett företag eller som kommer att vara anställda vid ett företag, med självständiga företagare och någon som är i ett tjänsteförhållande. Din arbetstid bör vara minst 25 timmar per vecka. Läroavtalsutbildningar har ingen övre åldersgräns.
Alla fristående examen som ordnas av Rastor-instituutti kan avläggas som läroavtal. Med yrkesinriktade examen avses alla Utbildningsstyrelsens officiella grund-, yrkes- och specialyrkesexamen.
Kontakta Rastor-instituutti så instruerar vi dig.
För mera information om läroavtalsutbildning vid Rastor-instituutti kontakta Tom Björklund, tel. 0400 821 922, tom.bjorklund@rastorinst.fi
Ja. I en läroavtalsutbildning utvecklar du dina kunskaper i första hand genom att göra praktiska arbetsuppgifter. Därför måste du ha en arbetsplats inom branschen. Ett läroavtal är ett avtal mellan arbetsgivare, arbetstagare och anordnaren av läroavtalsutbildningen. Avtalet är lika bindande som ett arbetsavtal. Din arbetstid bör vara minst 25 timmar per vecka.
Du kan inleda ett läroavtal också som en självständig företagare.
Eftersom läroavtalsutbildningen utgår från att största delen av inlärningen sker på den egna arbetsplatsen, måste arbetsgivaren delta i utbildandet och säkerställa att de kan tillhandahålla de kunskaper som krävs för att avlägga examen.
Arbetsplatsen ska erbjuda arbetsuppgifter som motsvarar kraven i den examen som läroavtalsstuderande har valt att avlägga. Arbetsgivaren ska se till att studerande kan delta i undervisningsdagarna och annan egentlig utbildning.
Arbetsplatsen ska utse en arbetsplatshandledare eller -utbildare som har tid och färdigheter för att handleda studerande under sin arbetstid. Arbetsgivaren ska förbinda sig till att ge studerande möjlighet att förvärva nya kunskaper som krävs för att avlägga examen.
Läs mer: www.oppisopimus.fi/sv/arbetsgivare/laroavtalsutbildning/
Rastor-instituutti tar ut en deltagaravgift på 150 € för yrkes- och specialyrkesexamina som avläggs som läroavtalsutbildningar. Grundexamina har ingen deltagaravgift.
Studerande får lön och semesterförmån för arbetstiden. Arbetsgivaren behöver inte betala lön för den studerandes undervisningsdagar om det inte har gjorts en särskild överenskommelse om det. Då betalar anordnaren av läroavtalsundervisningen dagspenning åt den studerande för dessa dagar. Familjetillägg betalas åt studerande som har minderåriga barn att försörja. Den studerande kan även beviljas rese- och logiersättning för undervisningsdagarna.
Anordnaren av läroavtalsutbildningen kan i vissa fall betala utbildningsersättning åt arbetsgivaren. Arbetsgivaren kan också få lönesubvention om de anställer en arbetstagare med ett läroavtal. För mera information om lönesubvention kontakta arbetskraftsbyrån.
För mera information om läroavtalsutbildning inriktat till vuxna får du också från Utbildningsstyrelsens Studieinfo: Läroavtal för vuxna.