Finansiering av utbildningen och betalningsalternativ
Vi fakturerar hela studieavgiften på en gång och den ska vara betald innan utbildningen börjar.
Alternativt kan du ansöka om finansiering via det finansieringsbolag som anvisas på Rastor-instituuttis webbsida. Du betalar lånet med belopp som passar dig. Du kan också göra extra betalningar eller betala hela kreditbeloppet när du vill utan tilläggsavgifter. Du kan ansöka om finansiering på 500–7500 euro. Läs mer (på finska) >
Om ditt deltagande betalas av ett företag, som till exempel din arbetsgivare, skickas en faktura för hela studieavgiften innan utbildningen börjar.
Utbildningen bör vara betald innan du börjar studierna. Om du betalar utbildningen själv eller om din arbetsgivare betalar den förfaller fakturan innan utbildningen börjar. Vi skickar fakturan senast 28 dagar innan utbildningen börjar.
Om du har skaffat finansiering via det finansieringsbolag som anvisas på Rastor-instituuttis webbsida, skickar vi fakturan till finansieringsbolaget innan utbildningen börjar.
Du kan få vuxenutbildningsstöd om du studerar på heltid och har beviljats en kontinuerlig, oavlönad studieledighet på minst två månader eller om du studerar kortare studieavsnitt eller på deltid i minst 43 dagar. Du måste ha ett ikraftvarande anställnings- eller tjänsteförhållande. Det finns även andra krav som du måste fylla för att få vuxenutbildningsstöd. I princip uppfyller Rastor-instituuttis utbildningar inte kraven om heltidsstudier. Detta kan dock förverkligas med hjälp av specialarrangemang.
Om du har avlagt en yrkesexamen kan du ansöka om yrkesexamensstipendium inom ett år efter att du avlagt examen.
Du kan inte beviljas FPAs studiestöd eftersom Rastor-instituuttis utbildningar inte är heltidsstudier.
För mer information om yrkesexamensstipendium och vuxenutbildningsstöd: www.tyollisyysrahasto.fi
FPA betalar inte studiestöd för dina studier. Vanligtvis studerar man vid Rastor-instituutti vid sidan om arbetet, så studierna är inte heltidsstudier eller heltidssysselsättning. Därför är du inte berättigad till statens studiepenning när du studerar vid Rastor-instituutti
Du kan få vuxenutbildningsstöd om du studerar på heltid och har beviljats en kontinuerlig, oavlönad studieledighet på minst två månader eller om du studerar kortare studieavsnitt eller på deltid i minst 43 dagar. Du måste ha ett ikraftvarande anställnings- eller tjänsteförhållande. Det finns även andra krav som du måste fylla för att få vuxenutbildningsstöd.
I princip uppfyller Rastor-instituuttis utbildningar inte kraven om heltidsstudier. Detta kan dock förverkligas med hjälp av specialarrangemang.
För mer information om vuxenutbildningsstöd se: www.tyollisyysrahasto.fi
Om du betalar studieavgifterna själv kan de vara avdragbara vid beskattningen. För att kunna dra av studieavgifterna bör du kunna påvisa att utbildningen är väsentlig för att upprätthålla din yrkesmässiga kompetens. Din arbetsgivare kan ge ett intyg om detta. Grundexamensavgifterna är inte avdragbara vid beskattningen.
Kommunernas ställning till olika avdragbara studieavgifter från olika läroanstalter, som till exempel Rastor-instituutti, varierar. Ta vara på betalningskvitton enligt Skatteförvaltningens anvisningar.
Ja. Du kan avlägga yrkesexamen och specialyrkesexamen som läroavtalsutbildning.
För att ingå läroavtal måste du ha en anställning inom branschen och arbeta minst 25 timmar per vecka.
Ja, det kan du.
Priset på Rastor-instituuttis egna examina är lägre än det sammanlagda priset på enskilda kurser. Om du efter att du avlagt en kurs vill fortsätta med att avlägga en hel examen tar vi i beaktan den kursavgift du redan betalat och ger dig en skräddarsydd studieavgift.
Yrkesinriktade examina stöds av staten. För dessa examina är självfinansierade delen för examen liten och den faktureras i helhet om du vill fortsätta avlägga en hel examen.
Om du får någon anledning inte kan avlägga en kurs som hör till ditt examen enligt den ursprungliga planen kan du fortsätta med studierna nästa gång kursen ordnas, förutsatt att du kommit överens om detta med våra kontaktpersoner. Vi fakturerar 60 euro för kursbyten för att täcka utgifterna som förorsakas av detta.
Om du inte kan fortsätta med studierna i enlighet med planen, berätta om ändringarna i din situation. Vid behov gör vi en ny studieplan som du kan förbinda dig till för att slutföra dina studier.
Villkor för att avbryta deltagande
Du kan avbryta ditt deltagande utan tilläggskostnader senast 14 dagar innan utbildningen börjar. Om återkallelsen ges under 14 dagar innan utbildningen börjar fakturerar vi 50 %av utbildningens pris. Om deltagandet inte har återkallats innan utbildningen börjar fakturerar vi 100 % av utbildningens pris. Deltagandet till en nätkurs kan inte återkallas efter att studerande har fått användaridentifikation. Att utbildningen avbryts berättigar inte till återbetalning av studieavgifter.