Vinkkejä palautteen antamiseen haastatelluille, ei-valituille hakijoille

Julkaistu 5.9.2022

Usein haastatteluun valitaan useita ehdokkaita, joten väistämättä joku jää valinnan ulkopuolelle. Jokainen hakija kuitenkin aina panostaa haastatteluun. Näin ollen on tärkeää, että kielteisen valintapäätöksen ilmoittamisen lisäksi hakijalle annetaan hyödyllistä palautetta haastattelutilanteesta. 

Palautteen antamiseen käytetty aika ei mene hukkaan. Palautteen antaminen vahvistaa yrityksesi myönteistä työnantajamielikuvaa ja jättää ehdokkaalle hyvän kuvan, joka välittyy eteenpäin hänen kertoessa kokemuksistaan muille. Myönteinen ja rakentava palaute auttaa hakijaa onnistumaan seuraavissa haastattelutilanteissa ja helpottaa pettymyksen tunteen käsittelyä. 

antti-puhelin-600x350.jpg

Suosittelemme, että palaute annetaan hakijalle puhelimitse keskustellen. Keskustelulle on hyvä varata rauhallinen hetki. Jos kuitenkin päädyt lähettämään palautteen kirjallisesti, on tärkeää tehdä se omasta henkilökohtaisesta sähköpostiosoitteesta ja kirjoittaa viesti yksilöiden kullekin ehdokkaalle.  

Palautteen antamista kannattaa valmistella etukäteen vilkaisemalla hakijan CV ja omat mahdolliset haastattelumuistiinpanot. 

  • Palautteessa on hyvä nostaa esiin hakijan vahvuuksista jokin tärkeä ja kiinnostava taito tai osaaminen. 
    • Onko hakijalla jokin tietty työkokemus tai opiskeltu aihe, minkä koet merkittäväksi teillä tarjolla olevien tehtävien näkökulmasta. Muistatko jonkin luonteenpiirteen, työskentelytyylin tai erityisosaamisen, mikä jäi haastattelussa mieleesi. 
    • Onko hakijalla jokin yksittäinen työkokemusalue (esim. asiakasrajapintakokemus) tai toimialatuntemus, jonka koet tärkeäksi kyseiseen tehtävään haettaessa.
       
  • Tuo esiin haetun tehtävän painopisteet, joilla valinta tehtiin. 
    • Kerro millaista kokemusta valitulla henkilöllä oli enemmän jostakin tietystä tehtävässä toivotusta osaamisesta tai työtehtävästä. Tunsiko valittu henkilö yrityksesi palvelut tai tuotteet, mistä oli hänelle etua.  
    • Onko tehtävässä pärjäämisessä tärkeää esimerkiksi jokin taito (esim. tietty ohjelmisto-osaaminen) tai tietämys alan toimikentästä, jonka vahvaa osaamista valinnassa painotettiin. 
       
  • Anna hakijalle vinkkejä seuraavia haastatteluja varten. 
    • Mitä osaamista tai tietotaitoa hakija voisi jatkossa korostaa lisää ja/tai mistä hän voisi kertoa konkreettisen esimerkin.  
    • Voit kuvata millaisesta osaamisesta uskot rekrytoijan mielellään kuulevan tai mitkä asiat koet tärkeiksi haettaessa vastaaviin tehtäviin. Voit myös antaa palautetta hakijan hakudokumenteista (CV ja hakukirje). 
    • Palaute on hyvä päättää kiittämällä hakijaa mukana olosta hakuprosessissa ja antamalla onnentoivotukset tuleviin hakuihin.