Työhyvinvointi työnantajamielikuvan vahvistajana

Julkaistu 9.12.2022

Miten nostat yrityksesi seuraavalle tasolle? Työnantajamielikuvaan ja kiinnostavuuteen työnantajana voidaan vaikuttaa työhyvinvoinnin keinoin. Kun puhutaan rekrytoinnista, myös silloin esiin nousee työnantajamielikuva, jolla on nykypäivänä hyvinkin paljon vaikutusta uuden sopivan työntekijän löytymiseen. 

antti-sanna-600x350px.jpg

Yksi vaikuttava tekijä löytyy yrityksen tai organisaation sisäisistä toiminnoista. Yrityksessä tapahtuvat asiat ja yleisestikin työntekijäkokemukset organisaatiosta vaikuttavat suurelta osin työnantajamielikuvan syntymiseen. Omien työntekijöiden näkemykset yrityksestä työnantajana, kokemukset työssä viihtymisestä sekä työn imusta ovat merkityksellisiä juuri työnantajamielikuvaa rakennettaessa. Työhyvinvoinnin kautta voi siis vaikuttaa ja vahvistaa yrityksen kiinnostavuutta työnantajana. Sekä nykyiset että entiset työntekijät vaikuttavat vahvasti työnantajan mielikuvaan. Hyvinvoiva työntekijä ja toimiva työyhteisö tuottavat yrityksestä positiivisia signaaleja, jotka eivät jää huomioitta. 

Hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmas

Rekrytointiprosessin aikana työnhakijat tutustuvat yrityksen tai organisaation taustoihin eri kanavissa, jolloin vaikkapa jokin yrityksen työntekijän kommentti tai mielipidekirjoitus somessa vaikuttaa hakijan ymmärrykseen, millaisesta työnantajasta on kyse. Kuullut jutut sekä kerrotut tarinat voivat olla myös pitkään eläviä käsityksiä kyseessä olevan yrityksen tavasta pitää huolta omasta henkilöstöstään. Kerrottujen tarinoiden tai somekirjoitusten sisältöön vaikuttavat vahvasti myös se, miten hyvin työntekijät voivat ja jaksavat työssään. Uupuneen tai hankalissa oloissa työskentelevän työntekijän tunteet saattavat purkaantua ”valitusvirtenä” ystävälle tai oman kokemuksen jakamisena somen keskustelupalstalla. 

Työnantajan tarjoamat mahdollisuudet houkuttelevat työntekijöitä

Osaajien houkuttelemiseksi on huomioitava, mitä työntekijä työssään arvostaa tai mitä hän siitä saa. Työnhakijan elämäntilanne vaikuttaa suurelta osin siihen, mitä hän työn ja muun elämän yhteen liittämisessä arvostaa. Ruuhkavuosia elävä vanhempi saattaa arvostaa eri asioita kuin nuorena työkokemusta hakeva. Näin yhtenä tärkeänä osa-alueena onkin yrityksessä olevat mahdollisuudet työelämän ja muun elämän yhdistämiseksi. Työhyvinvointimenetelmistä tässä voi vaikuttaa mm. työaikajoustot, työaikapankit ja työn kuormittavuustekijöiden tunnistaminen sekä monimuotoiset työskentelymallit. 

Työnhakijalle tärkeää on yrityksen tarjoamat mahdollisuudet työelämän ja muun elämän yhdistämiseksi.

Uutta työnantajaa arvioitaessa voidaan kiinnittää huomiota myös erilaisiin mahdollisuuksiin oman osaamisen kehittämisessä ja ylläpitämisessä. Millaisia eri vaihtoehtoja on osaamisen kasvattamiseksi tai millaisia urapolkuja yrityksellä on tarjota. Nämä ovat työhyvinvointiin vaikuttavia elementtejä, joilla on selvästi myös sitouttava vaikutus ja tämä taas on tärkeää halutun osaajan pitämiseksi organisaatiossa.

Viesti selkeästi työlle asetetut tavoitteet ja odotukset

Hakuprosessin aikana tulee kiinnittää huomiota myös työympäristön viihtyvyyteen ja esihenkilötyöhön, joista yleensä kaivataan tietoa ja saatetaan haastatteluvaiheessa sitä myös kysyä tai käydä tarkentavia keskusteluja. Uuden työn hakija, työpaikkaa tarkasteltaessa, arvioi itse työn sisältöä ja mitä tehtävä osaajalle antaa. Miten selkeä tehtävänkuvaus on ja millaiset ovat siihen asetetut tavoitteet ja odotukset – nämä ovat tärkeitä ottaa huomioon jo työpaikkailmoitusta tehdessä. Työn ollessa hektistä tai mikäli siihen oletettavasti liittyy erilaisia stressitekijöitä, on tärkeää tuoda esiin rekrytoinnin aikana, miten työyhteisön yhteistyö toimii ja millainen on esihenkilön tuki. Tässä työajan joustavuutta voidaan pitää hyvänä merkkinä palautumisen näkökulmasta, eli onko aikaa myös palautumiselle kiireen ja paineen keskellä? Näitä hakija miettii arvioidessaan tehtävän vaativuutta ja työyhteisön joustavuuden tuomia mahdollisuuksia asetettuihin tuloksiin pääsemiseksi. 

Miten selkeä tehtävänkuvaus on ja millaiset ovat siihen asetetut tavoitteet ja odotukset – nämä ovat tärkeitä ottaa huomioon jo työpaikkailmoitusta tehdessä.

Yhtenä houkuttavuustekijänä yritykselle pidetään organisaation toimintamallia, jossa henkilöstö pääsee osallistumaan ja vaikuttamaan sekä omaan että työyhteisön työn tekemiseen ja kaikkien hyvinvointiin työyhteisössä. Osallistuminen ja yhdessä työhyvinvointiin vaikuttaminen vahvistavat työyhteisön luottamusta ja oikeudenmukaisuutta, jotka ovat osalle hakijoista tärkeitä elementtejä työelämässä. Vähälle huomiolle saattaa siis jäädä organisaation muutosprosesseihin liittyvät toimet, joilla voi olla hyvinkin vaikutusta osaajien houkuttelemisessa. Tärkeää on välittää tietoa, miten henkilöstö otetaan mukaan muutosprosesseihin, miten sisäinen viestintä toimii tai tuleeko kaikki kuulluksi.


Työnantaja, muista nämä asiat:

check_90x84.png Työnantajamielikuvalla on suuri vaikutus rekrytoinnissa ja sopivan työntekijän löytämisessä.

check_90x84.png Työntekijäkokemus vaikuttaa suurelta osin työnantajamielikuvan syntymiseen.

check_90x84.png Some voi paljastaa yrityksen tavan pitää huolta omasta henkilöstöstään.

check_90x84.png Työnhakijat arvostavat mahdollisuutta työelämän ja muun elämän joustavaan yhdistämiseen.

check_90x84.png Työnantajaa arvioitaessa kiinnitetään huomiota myös osaamisen kehittämismahdollisuuksiin.

check_90x84.png Työpaikkailmoitusta laadittaessa on tärkeää määritellä tehtävänkuvaus ja siihen asetetut tavoitteet ja odotukset.

check_90x84.png Usein työnhakija miettii mahdollisia stressitekijöitä, työyhteisön toimivuutta ja työajan joustavuutta.

check_90x84.png Houkuttavuustekijänä on myös toimintamalli, jossa henkilöstö itse pääsee osallistumaan ja vaikuttamaan työn tekemiseen ja kaikkien hyvinvointiin työyhteisössä.