Blogi • 25.06.2024

Voimavaroja erilaisuudesta – oppimisvaikeudet ovat ihmisen ja työpaikan supervoima

Kirjoittajina erityisen tuen palveluiden asiantuntijat Maija Tahkola ja Marjo Selkinen

Sanotaan, että hankaliin tilanteisiin löytyy apuja ja oppimisvaikeudet ovat voitettavissa. Entä jos sanoisimmekin, että juuri erilaisuus on se apu ja että oppimisvaikeuksista pitäisi puhua kykynä?

Kuvassa aikuiskoulutuksen ohjaustilanne koulutustilassa.

Some, nopea elämänrytmi ja kaikkien asioiden multitaskaaminen vaikuttavat oppimiseen ja keskittymiseen. Yllättävät tapahtumat ja kriisit voivat vaikeuttaa oppimista joko hetkellisesti tai pysyvästi. Poikkeavuudet aivoissa saattavat tuoda mukanaan oppimisvaikeuksia. 

Oppimisvaikeudet ovat supervoima – hyödynnä niitä 

Oppimisvaikeudet-termi voi yhä edelleen vaikuttaa kielteiseltä, vaikka sen ei pitäisi. Oppimisvaikeudet tuovat mukanaan myös etuja ja hyötyjä. Lähes kaikilla on kokemus tilanteesta, jossa oppiminen tuntuu hankalalta. Käytännössä tämä näkyy esimerkiksi siinä, että kehitymme ja opimme eri tahdissa. 

Oppiminen kuuluu kaikille. Tiedätkö, miten aikuisopiskelijaa tuetaan? Lue lisää ohjauksesta Rastor-instituutissa ja tutustu koordinaattori Eliisa Seppäsen blogiin

Oppimisvaikeuksista arvokkaita näkemyksiä työhön ja aikuisopiskeluun  

Oppimisvaikeuksien kanssa eläminen tarkoittaa usein hyvää mielikuvitusta, luovuutta ja kekseliäitä ratkaisuja. Kuten ammatillinen erityisopettajamme Katja Maijanen blogissaan kirjoittaa, näitä kannattaa hyödyntää myös työelämässä, tukea unohtamatta. 

Oppimisvaikeuksien kanssa elävät keksivät usein erinomaisia kompensaatiostrategioita, kuten vahvaa ajanhallintaa ja organisointitaitoja. Tällä tavoin kehittynyt luovuus ja erikoisosaaminen tekee heistä usein arvostettuja kokemusasiantuntijoita, oman alansa asiantuntijoita tai tiettyjen tehtävien erityisosaajia. Saavutuksiaan arvostaa yleensä enemmän silloin, kun on joutunut tekemään työtä niiden eteen.

Oppimisvaikeuksista onkin hyötyä ihmiselle ja työyhteisölle

  • oppimisvaikeudet opettavat suvaitsevaisuutta, sinnikkyyttä ja sitkeyttä
  • oppimisvaikeuksien kanssa eläminen kehittää resilienssiä
  • oppimisvaikeudet muovaavat empatiakykyä
  • ongelmanratkaisutaidot parantuvat
  • luovuus kukkii vaihtoehtoisia oppimismenetelmiä kehittäessä 
  • ajattelu monipuolistuu erilaisia oppimisstrategioita hyödyntäessä
  • kyky lähestyä asioita eri näkökulmista vahvistuu
  • mielikuvitus ja luovuus luo uusia, arvokkaita näkemyksiä työhön, opiskeluun ja arkeen.
Kuvassa aikuisten ohjaustilanne luokassa.
Toivomme, että opiskelijamme kertovat rohkeasti, jos heillä on haasteita opinnoissaan. Ohjaus ja tuki räätälöidään sitten tilanteen ja tarpeen mukaan.

Aikuisopiskelijan tukipalvelut mahdollistavat yhdenvertaisuuden 

Joskus opiskellessa tuntuu, että omat tiedot, taidot tai voimavarat eivät riitä. Tästä ei kuitenkaan kannata huolestua. Opiskelijoilla on oikeus hyödyntää tukipalveluita, ja Rastor-instituutissa tarjoamme kaikille aikuisopiskelijoillemme maksuttomia ohjaus- ja tukipalveluita, joilla sujuvoitetaan opiskelua.  

Tuen saamiseksi ei tarvita diagnoosia, oma kokemus tuen tarpeesta riittää. Rastor-instituutissa pyrimme kynnyksettömyyteen ja toivomme, että opiskelijamme kertovat rohkeasti, jos heillä on haasteita opinnoissaan. 

Kannustamme olemaan yhteydessä suoraan erityisen tuen asiantuntijaan Marjo Selkiseen tai keskustelemaan asiasta ensin oman tutkinnon ohjaajan kanssa. Tuki, tuen muodot ja kesto räätälöidään aikuiskoulutuksessa tilanteen ja tarpeen mukaan. 

Kuvassa iloinen aikuisopiskelija hyppää ilmaan.

Lisävinkkien avulla eteenpäin ja mallia muille

On tärkeää, että kukaan ei jää yksin oppimisen haasteiden kanssa. Oppilaitosten tarjoaman tuen lisäksi tietoa ja vinkkejä oppimisvaikeuksiin löytää esimerkiksi seuraavilta sivuilta: 

Käännä oppimisvaikeudet hyödyksi

Vaikeudet ovat piirre, eivät stigma tai eriarvoistava leima. Pyydäthän kuitenkin myös niihin apua tarvittaessa. Kerro työyhteisössäsi, että oppimisvaikeudet eivät ole este, vaan ihan tavallinen ominaisuus, jonka tuomaa osaamista kannattaa hyödyntää.

Erilaisuutta hyödyntämällä löytyy uusia voimavaroja, joilla tehdään parempaa, yhdenvertaista työelämää