Miten edistäisit omaa uraasi, jos saisit 6152 €* puhtaana käteen? Tuolla rahalla saisi jo luksusluokan virkistysloman.

Nyt on kuitenkin kyse rahasta, joka on tarkoitettu yli 55-vuotiaiden työllistymisen edistämiseen ja vaihtoehtoja on vain kaksi: kouluttautuminen tai koulutuksesta kieltäytyminen. Todennäköisesti moni tulee kieltäytymään tästä edusta tietämättään.

Uusi yli 55-vuotiaita koskeva laajennettu muutosturvalaki ei tuonut lisäetuna virkistyslomia työssään uupuneille, mutta toi lisää mahdollisuuksia päivittää omaa osaamistaan tai jopa kouluttautua uuteen ammattiin.

Muutosturvakoulutus ei ole uusi juttu, mutta 1.1.2023 voimaan tullut laki antaa mahdollisuuden käyttää kahden kuukauden palkkaa vastaavan summan ammatillisia valmiuksia tai yrittäjyysvalmiuksia edistävään koulutukseen.

Tilastokeskuksen mukaan kahden kuukauden mediaanipalkka on 6152 €. Todellisen käytettävissäsi olevan summan saat laskemalla irtisanomista edeltävien 12 kk kuukausipalkkasi keskiarvon, ja kertomalla sen kahdella. Muutosturvakoulutukseen käytettynä tuo summa on verovapaata tuloa. 

muutosturva-eliisa600x350px.jpg

Muutosturvakoulutus on työnhakijalähtöistä koulutusta

Uutta on myös muutosturvakoulutuksen parempi asiakaslähtöisyys, eli voit itse valita omaa työllistymistäsi edistävän koulutuksen ja kouluttajan, eikä sinun tarvitse sopia koulutuksesta irtisanovan yrityksen kanssa.  

Todennäköisesti 55-vuotiaalla on paljon osaamista ja pitkä työura takanaan. Irtisanominen tulee kuitenkin erityisen ikävään kohtaan. Viimeistään tässä vaiheessa uraa ikäsyrjintä on todellisuutta, mutta vielä olisi monta työvuotta edessä. Tutkimusten mukaan juuri tähän ikäluokkaan kuuluvien uudelleentyöllistymistä parantaa tuore täydennyskoulutus. Työnhakijan kiinnostavuus työmarkkinoilla kasvaa osaamisen päivittämisellä. Työnantajalle se on myös vahva signaali työnhakijan motivaatiosta ja uudistumiskyvystä.

Tavoitteeksi entistä mielekkäämmät tehtävät

Ei ole myöskään harvinaista, että moni 55-vuotias on jo pitkään toivonut alanvaihtoa tai ainakin uutta suuntaa uralle, mutta irtiotto tutusta palkkatyöstä on ollut käytännössä mahdotonta. Irtisanomistilanteessa päätöksen irtiotosta tekivätkin muut kuin sinä itse. Nyt on edessä risteys, joka toivottavasti ja parhaimmillaan johtaa entistä mielekkäämpiin tehtäviin, täysin uudelle uralle tai jopa yrittäjäksi. Siispä, hakeudu viipymättä sinua kiinnostavaan koulutukseen tai ota yhteyttä Rastor-instituutin uraohjaajaan. Käännetään yhdessä kompassisi uuden uran suuntaan. 

Kuuntele podcast ikäsyrjinnästä, keskustelijoina Rastor-instituutin toimitusjohtaja Toni Berkowits ja Ilmarisen työkykyriskien ennakointi ja tutkimus -osaston johtaja Kari-Pekka Martimo.

*Kahden kuukausipalkan mediaani. Palkka- ja palkkiotulojen mediaani 3 076 euroa helmikuussa 2023 | Tilastokeskus (stat.fi)

Miten edetä?

  1. Ilmoittaudu työnhakijaksi TE-palveluihin 60 päivän sisällä irtisanomispäivästä.
  2. Pyydä TE-palveluilta muutosturvakoulutustasi koskeva päätös.
  3. Valitse työllistymistavoitteitasi vastaava koulutus.
  4. Sisällytä koulutus työllistymissuunnitelmaasi ja sovi TE-palveluiden kanssa koulutuksen hankinnasta.
  5. Paikallinen ELY-keskus hankkii koulutuksen.

LUE LISÄÄ MUUTOSTURVAKOULUTUKSESTA

Rastor-instituutin koulutustarjotin sinun käytössäsi 

Rastor-instituutilla on paljon koulutuksia, jotka sopivat muutosturvakoulutukseksi. Voit tutustua koulutustarjontaamme sivuillamme.

TUTUSTU KOULUTUKSIIN