Vanha työ, uudet kujeet? Uraohjaus sparraa ja luo urahyvinvointia myös tutussa työssä
Kiinnostaisiko oman uran suunnittelu asiantuntijan avustuksella, mutta emmit uraohjaukseen tarttumista ja sen soveltuvuutta sinulle?
Uraohjauksen palveluiden kanssa työskennelleenä ja palveluita myös itse käyttäneenä mieleeni tulee kolme asiaa, jotka muutkin saattavat kokea ongelmallisiksi pelkkien mielikuvien ja ennakkoasenteiden perusteella.
1. Uraohjaus ei sovi minulle, käyn jo töissä
Ensireaktio uraohjaukseen saattaa olla: "Mutta enhän minä nyt ole mitään työtä ja alaa vaihtamassa." Uraohjauksen itsetarkoitus ei suinkaan ole napata sinua työnantajaltasi eikä tehdä sinusta kansainvälistä seikkailijaa - ellei se ole juuri tavoitteidesi ja arvojesi mukaista. Uraohjauksen tuloksena voi olla yhtä hyvin eritasoista oman osaamisen kehittämistä ja nykyisen työn muokkaamista mieluisammaksi. Onkin hyvä miettiä rauhassa omaa motivaatiota ja tavoitteita sekä erilaisten kehittämistoimien järjestystä.
Uraohjausta ei tarvitse siis piilotella, vaan työstä ja toiveistaan voi ja kannattaa keskustella esimerkiksi esimiehen ja kollegoiden kanssa. Yllättävän moni asia toimii vaiettujen olettamusten varassa, mutta oma ura on sen verran tärkeä, ettei sitä kannata jättää vain virran vietäväksi. Uraohjaus tarjoaa hyvää sanoitusapua keskusteluihin.
Joskus urapolku voi johtaa tietysti myös työpaikan vaihtoon - kun aika on.
2. Minulla ei ole mitään erityistä osaamista
Usein uraohjauksessa ja siihen liittyvissä tehtävissä pyydetään luettelemaan aiempia onnistumisia oman uran varrelta. Tuntuu, että tähän olisi helppoa vastata, jos olisi voittanut palkintoja, saanut kauan himoitsemansa ylennyksen tai kaikkien aikojen kaupat omalla yksilösuorituksella. Vähän niin kuin jalkapallossa hyökkääjän on helppo luetella haastattelussa ratkaisevat maalit, joilla joukkue on noussut jatkoon. Luottopuolustaja sen sijaan veti jälleen tasaisen pelin ja esti monta takaiskua. Nämä tilanteet nousevat harvemmin parrasvaloihin.
Siksipä itsekin nostan mieluiten esiin yksittäisten juhlahetkien sijaan määrätietoisen työn tekemisen ja matkan varrella yhdessä tehdyt hienot tuotokset. Tästä päästään eteenpäin tunnistamaan ja sanoittamaan, mitkä ovat niitä omia vahvuuksia ja mikä on ollut oma panos.
3. Urasuunnittelu on kaikesta huolimatta turhaa, koska arki
Sanotaan, että hyväkin suunnitelma menee uusiksi, kun se joutuu kosketuksiin todellisuuden kanssa. Realismin osuessa tuulettimeen ei saisi kuitenkaan oikopäätä heittää hanskoja tiskiin, sillä urasuunnitelman avulla on joka tapauksessa mahdollista aktivoida asioita edistävää tekemistä. Jos ei tee yhtikäs mitään, niin tuskin mitään myöskään tapahtuu. Hyvä suunnitelma on tämän takia myös joustava, ja jättää mahdollisuuden kurkata matkan varrella avautuvien ovien raoista. Sattuma ja olosuhteet saattavat koetella, mutta toisen sanonnan mukaan onni suosii yritteliästä.
Kaikkiaan uraohjauksen lopputulos selventää pelipaikkasi, jolloin vertailukohtien ja oman tavoiteaseman hakeminen helpottuu epämääräisen ja näännyttävän säntäilyn sijaan. Palloilumetaforaa jatkaen, kenties joukkueesi kaipaakin ennen kaikkea pätevää kirjanpitäjää.
Oletko valmis kirkastamaan näkemyksesi uratavoitteistasi yhdessä ammattilaisen kanssa? Tutustu UraLoiste-uravalmennukseen!
Tutustu myös Rastor-instituutin maksuttomaan OivaUra-uraohjauspalveluun!