Blogi • 10.09.2024

Urapolkuja, kilpailukykyä ja ammatillisia tutkintoja – Securitaksella opiskellaan oppisopimuksella

Kirjoittaja Katja Soivio on Securitaksen henkilöstöpäällikkö

Panostaminen henkilöstön osaamiseen on Securitaksen toiminnan ytimessä. Kouluttautuminen tukee liiketoiminnan onnistumista ja auttaa täyttämään jatkuvasti uudistuvat osaamisvaatimukset. Oppisopimusopiskelu ja ammatilliset tutkinnot mahdollistavat uuden osaamisen joustavasti työssä oppien.

Kuvassa Katja Soivio, Securitaksen HR Business Partner.
Blogin kirjoittaja Katja Soivio on Securitaksen henkilöstöpäällikkö, HR Business Partner.

Securitas suosii laajempia koulutuksia

Toimimme alalla, jossa tietopuolinen osaaminen on avainroolissa onnistumisen kanssa, joten suosimme mieluusti laajempaa koulutusta. Pelkällä minimiosaamisella ei pärjää. Oppisopimuskoulutuksella on Securitakselle merkittävä rooli, oli sitten kysymyksessä uuden työntekijän työuran aloitus tai jo olemassa olevan työntekijän jatkokoulutus.

Opiskelun tuoma osaaminen vahvistaa kilpailukykyä

Vuonna 2023 lähes 48 % henkilöstöstämme oli suorittanut työtehtäviä tukevaa ammatillista koulutusta työn ohessa. Pitkällä tähtäimellä Securitaksella on tarkoitus nostattaa tutkintoon johtavien koulutusten ja niistä valmistuvien määrää – näin tuemme urakehitystä sekä yrityksen että yksilön kilpailukykyä.

Oppisopimuskoulutuksessa työpaikalla tapahtuva työssä oppiminen on tärkeä osa koulutuksen sisältöä. Tämä edellyttää organisaation kykyä tukea oppimista työpaikkaohjauksella.

Suosimme mieluusti laajempaa koulutusta, pelkällä minimiosaamisella ei pärjää.

Oppisopimuskoulutus kehittää myös työpaikkaohjaajan osaamista

Oppisopimusopiskelijoiden osaamisen kehittymisestä vastaavat työntekijätasolla työpaikkaohjaajat sekä oppimista arvioivat esihenkilöt. Varmistuaksemme, että opiskelijalle on saatu paras mahdollinen oppi, tuemme ja seuraamme, että Securitaksen oppisopimusopiskelijat myös valmistuvat.
 
Palautteiden pohjalta työpaikkaohjaajat kokevat ohjaamisen hyvin vastuullisena ja ammattiosaamista kehittävänä, jolloin koko työyhteisön osaaminen kasvaa. Meille on tärkeää, että ohjaaminen on työpaikkaohjaajille motivoivaa ja he huomaavat sen kehittävän myös omaa osaamistaan. 

Työpaikkaohjaajat saavat tehtävään tarvittavan koulutuksen yhteistyöoppilaitosten kautta.

Kuvassa aikuisia opiskelijoita luokassa.

Ammatillinen koulutus mahdollistaa urapolkuja

Tuemme vahvasti ammatillista koulutusta työtehtävien rinnalla. Henkilöstöllämme onkin usein useita turvallisuusalan koulutuksia. 

Perus- ja ammattitutkintojen jälkeen opintopolku johtaa erikoisammattitutkintojen pariin. Myös johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa opiskellaan, kun työtehtävät muuttuvat kokemuksen ja urapolun myötä vaativimpiin esihenkilötehtäviin. 

Securitaksella on tarkoitus nostattaa tutkintoon johtavien koulutusten ja valmistuvien määrää – näin tuemme urakehitystä sekä yrityksen että yksilön kilpailukykyä.

Oppilaitosyhteistyö on käytännön tekoja ja yhteistä kehittämistä

Teemme vahvaa yhteistyötä alueellisten koulutustahojen kanssa kehittääksemme Securitasura-ajattelumallia.

Securitaksen Etelä-Suomen liiketoimintayksikössä työskentelevä rekrytointikoordinaattori ylläpitää ja kehittää yhteistyötä oppilaitosten kanssa. Rekrytointikoordinaattori vierailee oppilaitoksissa kertomassa turvallisuusalan monipuolisista uramahdollisuuksista ja solmii tarvittaessa oppisopimukset opiskelijoiden ja oppilaitoksen kanssa. 

Oppilaitosten kanssa yhteistyö on sujunut positiivisissa merkeissä, eikä tämän mallin odoteta muuttuvan lähitulevaisuudessa.

Tuemme vahvasti ammatillista koulutusta työtehtävien rinnalla. Perus- ja ammattitutkintojen jälkeen opintopolku johtaa erikoisammattitutkintojen pariin.
Kuvassa valmistuminen ja todistuksenjakohetki.

Yhteistyö Rastor-instituutin kanssa on osaamiskumppanuus

Olemassa olevien työntekijöiden osaamisen kehittämisen näkökulmasta teemme aktiivista yhteistyötä Rastor-instituutin kanssa. Suunnittelemme yhdessä vuosittain alkavien tutkintojen aloitukset ja sisällöt Securitaksen tarpeita parhaiten vastaaviksi. Yhteistyö Rastor-instituutin kanssa on koettu antoisana ja sujuvana. 

On ollut upeaa huomata, kuinka vuosien yhteistyön tuloksena alamme ja yrityksemme on tullut Rastor-instituutin yhteistyökumppaneillemme erittäin tutuksi, joka taas on mahdollistanut parhaan mahdollisen tietopuolisen opetuksen tarjoamisen henkilöstöllemme.


Securitaksella koulutus jaetaan kolmeen osaan: Turvallisuushenkilöstön koulutus, Turvallisuusjohdon koulutus ja Liikkeenjohdon koulutus. Turvallisuushenkilöstön koulutus on volyymillisesti tärkein. Koulutuksen pääpaino on vartijoiden ja järjestyksenvalvojien koulutuksessa.