Rekrytoiva koulutus – riskitön win-win
Työttömälle uusi urapolku ja maksuton koulutus, työnantajalle motivoitunut työntekijä, jonka työskentelytyyliin voi tutustua rauhassa? Miten tämä on mahdollista? Rekrytoivat koulutukset ovat ratkaisu yhtälöön niin työnhakijan kuin työnantajankin näkökulmasta.
Paljon tunteita pelissä
Santeri jäi vuosi sitten työttömäksi. Alussa tunteet vyöryivät päälle. Hän tunsi itsensä syvästi loukatuksi. Miksi juuri hän? Pään täyttivät kysymykset, joihin ei enää saanut vastauksia. Hän tajusi, miten paljon työ oli määrittänyt hänen identiteettiään. Santeria suututti ja sitten hävetti. Hän passivoitui kotiin eikä aluksi halunnut kuulla sanaakaan entisestä työpaikastaan.
Viikkojen jälkeen hän kuitenkin aloitti työnhaun, hakemuksia lähti summamutikassa sinne ja tänne – tuloksetta. Työttömyys koetteli Santerin taloutta, kyse ei ollut enää vain tunteista. Raha on rahaa eikä kultaistakaan kädenpuristusta voi ojentaa ruokakaupan kassalle maksuksi.
Rekrytoinnille tarvetta
Eräässä yrityksessä tiimiesimies Sanna mietti, että projekteja alkoi kasautua mutta tekijät puuttuivat. Olisi liian uhkarohkeaa palkata yksi henkilö lisää, koska tulevaisuus näytti niin vaikeasti ennustettavalta. Sannan mieltä kirvelsi myös edellinen rekrytointi, joka oli pian osoittautunut virheeksi. Se ei saisi toistua.
Yrityksen esimiesten ja HR:n kesken pohdittiin tarvetta monipuolisimmille rekrytointikanaville. Muuallakin talossa oli resurssitarpeita, mutta uuden henkilön suora palkkaaminen herätti epävarmuutta. Henkilöstöassistentti ryhtyi selvittämään eri vaihtoehtoja.
Koulutuksen avulla uuteen työpaikkaan
TE-toimiston sivuja selatessaan Santeri törmäsi rekrytointiin tähtäävään koulutukseen. Aihe, noin puolen vuoden kesto ja toteutustapa kuulostivat sopivilta. Mikä parasta, hän saisi työskennellä koko ajan yhteistyöyrityksessä. Hän kaipasi työpaikan sosiaalista yhteisöä. Hän saisi soveltaa koulutuksen oppeja suoraan työhönsä ja päivittäisi samalla CV:tä uudella osaamisella ja työkokemuksella. Onneksi ansiosidonnaista päivärahakautta oli vielä jäljellä, ja nyt siihen tulisi koulutuksen myötä myös korotus.
Parhaimmillaan rekrytoiva koulutus on win-win-tilanne, jossa yritys saa motivoituneen työntekijän, jolla on tuoretta oppia koulutuksesta, ja työntekijä maksuttoman koulutuksen, työkokemusta ja mahdollisuuden kivuta jälleen urapolulle.
Hyväksikäytetäänkö työntekijää?
Paketti kuulosti hyvältä, mutta Santeria mietitytti vielä. Hän tekisi ilmaiseksi työtä yritykselle eikä työllistyminenkään ollut satavarmaa. Toisaalta hän pelkäsi tilanteensa heikentymistä työttömyyden pitkittyessä. Hän oli jo ajatellut työnhaun turhauttamana pitävänsä sapattivuoden ansiosidonnaisen turvin, mutta päätti nyt, että tilanne on saatava katkeamaan mahdollisimman pian. Rekrytointikoulutukseen lähteminen olisi myös osoitus aktiivisuudesta.
Työnantajan motiivit – reilu peli
Samaan aikaan tiimiesimies Sanna tutustui henkilöstöassistentin vinkistä rekrytoivan koulutuksen ehtoihin. Jos he löytäisivät tätä kautta sopivan tekijän, kaikki palaset asettuisivat paikoilleen. He saisivat puolen vuoden ajan tutustua toisiinsa, minä aikana firman myyntitilanne vakiintuisi niin, että henkilön rekrytointi olisi aidosti mahdollista.
Sanna pohti vielä, miten paljon he voisivat vaatia ja edellyttää työntekijältä, jolle ei makseta kuukausipalkkaa. Hän päätti kuitenkin, että ottaisi henkilön täysivertaiseksi organisaation jäseneksi ensi päivästä lähtien.
Koulutuksen avulla takaisin urapolulle
Santeri haki ja pääsi rekrytointikoulutukseen. Alun epäluulot karisivat. Hän innostui työstään kiinnostavassa yrityksessä, aivan uudella alalla. Esimies Sannakin osoittautui huipputyypiksi. Hän verkostoitui samassa koulutuksessa olevien kanssa niin, että koki jälkeenpäin sen olleen yksi tärkeimmistä vaikean vaiheen yli kannattelevista voimista.
Rekrytointiin tähtäävissä koulutuksissa riittää vaihtoehtoja, ja vertailu kannattaa – niin työntekijän kuin työnantajan kannalta. Parhaimmillaan kyseessä on win-win-tilanne, jossa yritys saa motivoituneen työntekijän, jolla on tuoretta oppia koulutuksesta, ja työntekijä maksuttoman koulutuksen, työkokemusta ja mahdollisuuden kivuta jälleen urapolulle.
Rastor-instituutin urapalvelut tukevat sekä yrityksiä että uransa suuntaa etsiviä ihmisiä muuttuvissa työtilanteissa. Lue lisää!
Työnantajille
Työnhakijoille
- F.E.C -koulutus, Uudenmaan ELY-keskuksen tarjoama työvoimakoulutus
- Avoimet paikat rekrytoiviin koulutuksiin
- Työnantajan tarjoama muutosturva
- OivaUra-uraohjauspalvelu (maksuton)