Kirjoittaja on Rastor-instituutin rekrytointikonsultti Marjo Heijari

Keskustelu rekrytoinnista ja sopivan ikäisistä työntekijöistä käy kuumana. Kuulemme lauseita kuten ”mielellään valitaan nuorempi” tai ”joukkoomme sopisi parhaiten uransa alussa oleva”. Tällainen ajattelu saattaa tuntua harmittomalta, mutta se paljastaa merkittävän ongelman – ikäsyrjinnän työmarkkinoilla.

Ikä on monille työelämän päättäjille iso tekijä työntekijän valinnassa. Yli 50-vuotiaita hakijoita saatetaan ohittaa, vaikka juuri he tuovat mukanaan kokemusta, jota nuoremmilla ei yksinkertaisesti voi olla. 

Kuvassa nainen istumassa tietokoneen ääressä toimistorakennuksen pihalla.

Miksi palkata yli 50-vuotias?

Kun minulta kysytään, miksi yli 50-vuotiaat ovat loistavia työntekijöitä, vastaus tulee apteekin hyllyltä: he ovat kokeneita, vahvan työmoraalin omaavia, joustavia ja sitoutuneita. Heillä on vuosikymmenten kokemus ihmisistä, muutoksesta ja työelämän haasteista. He tietävät, miten asiat tehdään hyvin.  

Yli 50-vuotiaiden sitoutuminen ja tasapainoinen suhtautuminen työhön tekee heistä luotettavia pitkän tähtäimen työntekijöitä. Stressinsietokyky, resilienssi ja taito navigoida haastavissa tilanteissa ovat osa heidän vahvuuksiaan.

Suomi tarvitsee pitkiä työuria 

TEM:in tuore analyysi osoittaa, että 18-vuotiaan odotettavissa oleva työura on vain 34 vuotta. Tämä luku herättää vakavan kysymyksen: voimmeko todella jättää huomiotta työkykyiset ja työhaluiset yli 50-vuotiaat, kun eliniänodote jatkaa kasvamistaan? Vastaus on yksinkertainen – emme voi.

Ikä ei saa olla rekrytoinnin este. Päinvastoin, laaja-alaista osaamista ja elämänkokemusta arvostava yritys saa työntekijän, jolla on kyky keskittyä olennaiseen ja ratkaista ongelmia tehokkaasti. Rekrytoijat, onko aika poistaa iän tuoma ennakkoluulo ja katsoa ihmisiä aidommin?

Yli 50-vuotiaat tuovat mukanaan kokemusta, jota nuoremmilla ei yksinkertaisesti voi olla.

Rastor-instituutin Rekrytointipalvelu auttaa työttömiä työnhakijoita

Rastor-instituutin Rekrytointipalvelu yhdistää työttömiä työnhakijoita ja yritysten piilotyöpaikkoja. Palveluihimme hakeutuu vuosittain yli 500 työtöntä työnhakijaa, joista karkeasti kolmannes on yli 50-vuotiaita. Haastattelemme työnhakijoita, käymme läpi heidän työkokemuksensa ja sanoitamme yhdessä heidän siihenastista työuraansa. Ikäsyrjinnän taklaamisesta on tullut käytännön kokemuksen myötä taitolajimme. 

Kerta toisensa jälkeen ihmettelemme, kuinka meillä Suomessa voi olla varaa pitää näin taitavia, kokeneita ja koulutettuja ihmisiä työttöminä. 

Kuvassa nainen seisomassa toimistorakennuksen pihalla.

Rastor-instituutin koulutustarjotin käytössäsi 

Rastor-instituutilla on paljon koulutuksia, jotka sopivat muutosturvakoulutukseksi. Voit tutustua koulutustarjontaamme sivuillamme.

TUTUSTU KOULUTUKSIIN

Klikkaa Marjo Heijarin toiseen ikäsyrjinnästä kertovaan blogiin Kuntamarkkinoiden sivuilla. Blogi on julkaistu 12.9.2024.