Pieni rahallinen investointi osaamiseen – suuri mahdollisuus yrityksen menestystarinaan
Kirjoittaja on Rastor-instituutin aluejohtaja Timo Suortamo.
Kun keskustelen aloittelevien yrittäjien kanssa, huomaan päätyväni lähes aina tietyn aiheen äärelle: yrittäjän omaan osaamiseen. Yrittäjillä on vankka osaaminen omalta alaltaan, mutta liiketoimintaosaaminen voi olla vähän niin ja näin.
Koulutuksia on tarjolla joka kulman takana. Miten löytäisi sen sopivimman vaihtoehdon, sellaisen, josta olisi oikeasti apua oman yrityksen pyörittämisessä?
Oikeanlainen koulutus varmistaa onnistuneen alun yrittäjyyteen
Vaikka oman alan osaaminen olisi kunnossa ja liiketoimintasuunnitelma kristallinkirkas, yrittäjän arki tuo nopeasti vastaan asioita, joista pitää ottaa selvää – rahoitus, järjestelmät, talous, myynti ja markkinointi. Saattaa tulla olo, että enhän minä tästä selviä, kun en kaikkea osaa ja tiedä.
Selviät kyllä. Yrittäjyyden ensiaskelia otettaessa kannattaa pysähtyä miettimään omaa osaamista ja keskittyä erityisesti niihin alueisiin, joissa uuden oppiminen tukee yrityksen menestystä.
Opiskelun yhdistäminen työn oheen on oivallinen ratkaisu.
Koulutukseen panostettu aika ja raha maksavat itsensä takaisin yritystoiminnan kasvussa ja kannattavuudessa.
Räätälöityä oppimista yrittäjyyden ehdoilla
”Aika kallista ja menee paljon aikaa” on usein ensimmäisiä opiskeluun liittyviä pohdintoja. Nykyään on kuitenkin monenlaisia opiskelutapoja ja joustavia rahoitusvaihtoehtoja.
Hybridiopiskelu on suosittu tapa, jossa opiskelu sovitetaan joustavasti yritystoiminnan eri vaiheisiin. Yksi opintokokonaisuus – vaikkapa tutkinnon osa – voidaan aloittaa oppisopimuksella heti yrittäjyyden alkutaipaleella. Tämä antaa perustiedot yrityksen pyörittämiseen juuri oikealla hetkellä.
Kun yritys kasvaa ja tarvitaan uusia taitoja, osaamista voi päivittää pienissä, teemoittain rajatuissa jaksoissa. Lyhyet, muutaman kuukauden kestävät opinnot ilman pitkää sitoutumista tuovat uusia taitoja käyttöön täsmälleen silloin, kun niitä tarvitaan – tai jopa hieman etukäteen.
Voit opiskella joko lähipäivillä tai täysin verkossa, mikä helpottaa opintojen sovittamista yrittäjän arkeen ja aikatauluihin.
Koulutuksen rahoitusvaihtoehtoja yrittäjille
Yrittäjille on tarjolla monipuolisia koulutusmahdollisuuksia. Jos yritys on jo perustettu ja YEL-vakuutus on hoidossa, oppisopimus on ammatillisten tutkintojen osalta varteenotettava vaihtoehto. Oppisopimus on yrittäjälle maksuton ja liiketoiminnan tarpeisiin mukautuva.
Jos taas yrittäjyys on vielä suunnitteluasteella, omaehtoinen rahoitus tarjoaa matalan kynnyksen vaihtoehdon. Pienellä omavastuuosuudella, esimerkiksi 400 eurolla, voi jo päästä alkuun ja oppia yrittäjyyden perustaidot.
Yrittäjäkoulutuksen rahoittamiseen kannattaa tutkia kaikki mahdollisuudet: julkiset tuet, apurahat, kohtuuhintaiset verkko-opinnot, yrityksen omat varat ja verovähennykset tarjoavat joustavan kokonaisuuden.
Investoimalla omaan osaamiseensa yrittäjä varmistaa yrityksen menestyksen.
Menestykseen ei ole oikopolkuja, mutta välineitä siihen sen sijaan löytyy.
Timon blogi on alkuperin julkaistu Uusyrityskeskuksen sivuilla marraskuussa 2024.