Kirjoittaja on Rastor-instituutin Kristina Hupli.

Työssäni muutospalveluiden asiantuntijana olen nähnyt huikean määrän uusien työurien alkuja ja tiedän, että myös irtisanominen avaa ovia uusiin mahdollisuuksiin.

Kokosin nyt vinkkejä, jotka auttavat sinua hyödyntämään muutosturvarahasi ja valitsemaan muutosturvapalvelun, joka tukee sinua parhaiten uuden työn ja uuden osaamisen pariin.

muutosturvablogi 600x350_2.jpg

Rastor-instituutissa tuemme asiakkaitamme matkalla kohti uutta osaamista. Muutosturvakoulutus on yksi keino onnistua ja löytää uusi ura. 

Ensimmäiset askeleet irtisanomisen jälkeen: mitä nyt?

Irtisanomistilanteessa ensimmäinen tunne on usein epävarmuus ja epäoikeudenmukaisuus. Mitä minun pitäisi tehdä seuraavaksi? Mitä haluaisin oppia tai saavuttaa? Tämä on luonnollinen osa muutosta. Tärkeintä on olla itselleen armollinen ja aloittaa pohdinnasta.

Irtisanomisen jälkeen kysy itseltäsi: 

  • Mitä taitoja minulta ehkä puuttuu nykyisessä työelämässä?
  • Missä haluan nähdä itseni vuoden, kolmen tai viiden vuoden kuluttua?
  • Mitkä asiat työelämässä motivoivat minua eniten?

Näihin kysymyksiin vastatessa voi olla hyödyllistä keskustella ihmisen kanssa, joka auttaa sinua kirkastamaan ajatuksiasi. Tämä voi olla esimerkiksi uravalmentaja, luotettava ystävä tai entinen kollega. He voivat tarjota näkökulmia, joita et ehkä itse näe tilanteessasi.

Muutosturvablogin kuvituskuvassa on oppilaitoksen pihalla mietiskelevä henkilö.
Vaikka muutos voi aluksi tuntua vaikealta, se avaa työelämän ovia, joita et ehkä edes tiennyt olevan olemassakaan.

Muutosturvakoulutuksen valinta: mitä kannattaa huomioida?

Kun valitset itsellesi muutosturvakoulutuksen tarjoajan, pidä mielessä, että tämä yhteistyö vaikuttaa merkittävästi siihen, miten oma muutoksesi etenee. 

Rastor-instituutin omille muutosturva-asiakkailleen tekemän asiakaskyselyn (2024) mukaan tärkeimpiä tekijöitä koulutuksessa ovat:

  • Ystävällinen ja ymmärtäväinen asiakaspalvelu
  • ​​​​​Monipuolinen tarjonta
  • Laadukkaat koulutukset
  • Joustavuus ja käytännönläheisyys

Ensivaikutelma merkitsee paljon. Tunne siitä, että sinua kuunnellaan ja arvostetaan, luo turvallisuutta ja luottamusta. Muutoksen keskellä on tärkeää, että kumppanisi toimii empaattisesti ja kannustavasti.

Eri ihmisillä on erilaiset tavoitteet ja tarpeet. Monipuolinen koulutustarjonta mahdollistaa valinnanvapauden – voit esimerkiksi syventää nykyistä ammattitaitoasi tai siirtyä kokonaan uudelle alalle. On tärkeää tietää, kuinka käytännönläheisiä ja ajankohtaisia koulutukset ovat ja onko tarjolla uusimpia taitoja, kuten tekoälyn tai kestävän kehityksen osaamista.

Elämäntilanteet vaihtelevat, joten koulutuksen on sovittava arkeesi. Voiko koulutuksen suorittaa verkossa tai osittain omaan tahtiin? Onko valmennusprosessissa tilaa henkilökohtaisille tarpeillesi? Joustavuus auttaa säilyttämään hallinnan tunteen.

Valitse kumppani, joka tunnetaan laadukkaasta opetuksesta ja asiantuntevista kouluttajista. Hyvät koulutukset opettavat uutta, inspiroivat ja motivoivat.

Uskalla kokeilla uutta myös työelämässä

Muutos on mahdollisuus, mutta sen ottaminen haltuun vaatii kärsivällisyyttä, rohkeutta ja avoimuutta. Tässä muutama vinkki:

  • Ole utelias. Tutustu uusiin aiheisiin ja aloihin, jotka saattavat yllättää sinut. Näin löydät uusia intohimoja ja vahvuuksia.
  • Hyödynnä tukiverkostoasi. Muista, että et ole yksin. Läheiset, ystävät ja asiantuntijat antavat tukea ja näkökulmia.
  • Tavoittele konkreettisia tuloksia. Aseta pieniä, saavutettavia tavoitteita. Jokainen onnistuminen vie lähemmäs tavoitettasi.
  • Keskity pitkän aikavälin hyötyihin. Vaikka muutos voi aluksi tuntua vaikealta, se avaa ovia, joita et ehkä edes tiennyt olevan olemassa. 
Tulevaisuutesi on täynnä mahdollisuuksia, tartu niihin!

Ota ensimmäinen askel kohti muutosta 

Me Rastor-instituutin muutosturva-asiantuntijat olemme sinua varten, olemme valmiina auttamaan. Älä epäröi pyytää apua ja kysyä neuvoa – se on vahvuuden merkki. Ole yhteydessä, suunnitellaan yhdessä ensimmäiset askeleesi kohti tunnistettavaa muutosta.