Blogi • 10.01.2025

Kun pelko estää tekemästä sellaista työtä, mitä oikeasti haluaisit

Kirjoittaja on Rastor-instituutin osaamispäällikkö ja webinaarihost Sirpa Ala-Kapee

Miten voittaa epävarmuus ja ottaa uran ohjat omiin käsiin? Mistä saa rohkeutta mennä kohti toisenlaista työelämää? Näitä pohdimme yrittäjä Sointu Borgin ja liiketoimintajohtaja Katri Kanervan kanssa Paremman työelämän puolesta-webinaarissa.

Bossladyjen setti oli niin huikea energiaravistelu ja ajatuksia nostattava tapaus, että minun on aivan pakko jakaa omat ja lainatut ajatukset kanssanne.

Kuvituskuva, jossa innostunut nainen hyppää ilmaan.

Kokosin blogiini pääkohtia daamien webinaarikeskustelusta – rohkeudesta, uskalluksen löytämisestä ja oman näköisestä työelämästä. 
 

Miten voitat epävarmuuden ja otat urasi ohjat omiin käsiin?

Sointu Borg ja Katri Kanerva antoivat virtaa ja ajatuksia kaikille, joita uskallus ja muutos työelämässä pohdituttavat. Uskallus tehdä muutoksia omassa elämässä ja uralla on useimmiten lähtökohtaisesti pelottavaa, mutta se on välttämätöntä kehittymisen ja hyvinvoinnin kannalta. Moni meistä tuntee olevansa jumissa, mutta rohkeuden löytäminen voi avata oven merkityksellisempään ja tyydyttävämpään tulevaisuuteen. 

Mistä löytää uskallus ja miten vaimentaa ne epävarmuudet, jotka liittyvät muiden mielipiteisiin tai mahdollisiin epäonnistumisiin?

Askel 1: ota vastuu omasta urastasi

Ensimmäinen askel kohti muutosta on realistinen asennoituminen: loppujen lopuksi sinä itse olet vastuussa omasta urastasi. On helppo jäädä odottamaan, että olosuhteet paranevat tai että joku huomaa potentiaalisi, mutta totuus on, että muutokset harvoin tapahtuvat itsestään.

Tämä ei tarkoita, että kaikki pitäisi ratkaista yksin. Tukiverkosto ja työyhteisön tuki ovat tärkeitä, mutta muutos alkaa sisältä. Usein ensimmäinen askel on myöntää itselleen, että nykyinen tilanne ei ehkä enää palvele. Tämä voi olla vaikea realisaatio, mutta juuri se voi vapauttaa meidät etsimään uusia mahdollisuuksia.

Kuvituskuva, jossa innostunut mies hyppää ilmaan ryhmätyötä tehdessään.

Askel 2: kohti rohkeutta eli miten ylittää pelot ja epävarmuus

Rohkeus on paradoksaalista: ihailemme rohkeita ihmisiä ja toivomme olevamme rohkeita valinnoissamme, mutta samalla pelkäämme toimia rohkeasti, jos ratkaisumme ei saakaan muiden tukea tai epäonnistumme. 

Webinaarissa oli ilahduttavaa kuulla, kuinka Sointu kuvasi, että edelleen joka ikinen uusi projekti aiheuttaa hänelle jännitysreaktion. Tästä luonnollisesta ilmiöstä ei kannata siis pyristellä eroon. Rohkeuden kehittäminen vaatii työtä ja halua opetella hyväksymään häpeän ja epämukavuuden tunteet osana prosessia.

Miten vaimentaa pelko muiden mielipiteistä? Hyvä strategia on muistuttaa itseään siitä, että lopulta kukaan muu ei elä elämääsi puolestasi. Yksi näkökulma on pysähtyä miettimään, että jos minä jätän tämän asian nyt tekemättä, harmittaako se vuoden tai viiden vuoden päästä. 

Toinen näkökulma on miettiä pelkoa herättävissä tilanteissa elämän rajallisuutta – ei negatiivisesti, vaan vapauttavana ajatuksena – 60 vuoden päästä tämä ei enää merkitse mitään. Tämä perspektiivi voi auttaa suhteuttamaan tilanteen todellisen merkityksen ja rohkaista toimimaan.

Hyvä strategia on muistuttaa itseään siitä, että kukaan muu ei elä elämääsi puolestasi.
Kuvituskuva, jossa energinen nainen loikkaa ilmaan koulutuspäivässä.

Askel 3: työpaikan kulttuurin vaikutus – sano haaveesi ääneen

Yksi suuri este rohkeudelle on pelko avoimuudesta työyhteisössä. Viime vuosina kiinnostuksen kohteeksi noussut psykologinen turvallisuus työpaikalla on tästäkin näkökulmasta keskeistä: kun työpaikalla vallitsee luottamus ja avoimuus, uskallus keskustella avoimesti kasvaa. Psykologisesti turvallinen työympäristö luo niin yksilölle kuin organisaatiolle mahdollisuudet uudistua (TTL). 

Joskus kuitenkin käy niin, että vaikka puhut avoimesti, et saa toivottua vastakaikua. Tämä ei ole merkki epäonnistumisesta, vaan signaali siitä, että kyseinen työympäristö ei ehkä ole oikea sinulle. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää kyseenalaistaa, oletko oikeassa paikassa ja miettiä, vastaako tämä työyhteisö sitä, mitä haluat uraltasi. 

Tukea omiin urapohdintoihin kannattaa ehdottomasti hakea muilta. Jos lähipiiristä on vaikea löytää tukea, sitä on mahdollista hakea uraohjauksen ammattilaisilta

Askel 4: lopeta odottaminen ja toimi tänään

Moni meistä ajattelee, että ehkä ensi vuonna olemme rohkeampia ja valmiimpia muutokseen. Valitettavasti uskallus ei synny odottamalla, vaan toimimalla. Jokainen pienikin askel kohti muutosta – olipa se ajatuskartan tekeminen, itsensä kouluttaminen, keskustelun avaaminen esimiehen kanssa tai uuden toimenkuvan etsiminen – vie sinua eteenpäin. Asioita tapahtuu vain, jos aktiivisesti toimit niiden eteen.

Lopuksi: luota omiin voimavaroihisi

Kaikessa tässä keskeistä on ymmärrys siitä, että voima on sinussa itsessäsi. Kukaan muu ei voi tehdä valintoja puolestasi tai pelastaa sinua hankalasta tilanteesta. Muutoksessa tärkeintä on aloitteellisuus, kyky hyväksyä epämukavuus ja rohkeus asettaa omat tarpeet ja toiveet etusijalle.

Mitä jos alkaisit tänään rakentaa sitä elämää ja uraa, jota todella haluat? Se voi olla pelottavaa, mutta myös uskomattoman palkitsevaa. 

Lopeta odottaminen ja ota ensimmäinen askel – sinussa on kaikki, mitä tarvitset.

Blogissa on hyödynnetty Sointu Borgin ja Katri Kanervan ajatuksia paremmasta työelämästä. Tsekkaa webinaarisisältö ja kerro, oletko samaa mieltä.