Tulevaisuuden työelämä tarvitsee joustoa
Bisnespsykologi, rekrytointikouluttaja ja työnantajabrändäyksen asiantuntija Juho Toivola haluaa herätellä ihmiset vaatimaan työelämältä enemmän. Hänen mielestään sekä työaikoja, uran tauottamista että työnteon tapoja on hyvä tarkastella uusin silmin.
Juho Toivolan mukaan hänen näkemyksensä työhyvinvoinnin tukemisen keinoista poikkeaa tämän hetken yleisestä keskustelusta.
Työn määrän kohtuullistaminen
– Mielestäni työnteon määrästä ei puhuta tällä hetkellä tarpeeksi. Ajatellaan, että työtunnit tulevat väistämättä aina annettuna ja lisäksi ihmiset vielä tekevät enemmän töitä, kuin työsopimus sanelee. Esimerkiksi omalla työnteon intensiteetilläni kahdeksan tuntia päivässä on yksinkertaisesti liikaa, hän aloittaa.
Erityisesti työurien pidetessä työn määrän kohtuullistaminen ja tauot työuran varrella tulevat tarpeeseen. Toivolan mukaan olisikin syytä keskustella siitä, miten tämä voisi olla mahdollista taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti.
Kuka tukee työhyvinvointia ja joustavuutta?
– Olisi hyvä pohtia, kenen tehtävä on tukea sitä, että työntekijät pystyvät tekemään työtään hyvinvoivina ja saavat siihen tarvittavaa joustavuutta.
Toivola kokee, että myös hänen toinen keskeinen ajatuksensa hyvinvoinnin varmistamisesta työelämässä poikkeaa valtavirrasta.
– Moni ajattelee, että on aina parempi vaihtoehto jäädä ratkomaan ongelmia nykyiseen työpaikkaansa. Mutta jos kokee, että toinen työnantaja voi hoitaa asiat paremmin, miksi jäädä.
Duunia kannattaa vaihtaa rohkeammin. Kun ihmiset liikkuvat, se myös varmistaa, että työpaikat joutuvat kehittämään toimintaansa nopeammin.
Z-sukupolvi haastaa työnantajat
Z-sukupolven siirtyessä nyt työelämään tulee työantajille väistämättä eteen uusia haasteita.
– Meillä on nyt kaikkien aikojen avarakatseisin ja arvoja pohtivin sukupolvi, joka halua olla hyvän puolella. Sitä tarinaa pitää siis työnantajienkin pystyä kertomaan, Toivola toteaa.
Hän uskoo, että odotukset myös läpinäkyvyyden suhteen ovat uudella tasolla. Työpaikkojen tulee näyttää yhä paremmin se, mitä työ ja arki työpaikalla aidosti pitää sisällään.
– Tämä on tärkeää myös siksi, että työelämään liittyy paljon turhia huolia ja työnantajat näyttäytyvät usein vaikeasti lähestyttävinä.
Meidän tulee varautua omaksumaan uudenlaisia työtehtäviä jatkuvasti
Millainen on tulevaisuuden työelämä?
Tulevaisuuden työelämältä Toivola odottaa myös yhä kiihtyvää kansainvälistymistä sekä jatkuvaa uuden oppimista.
– Meidän tulee varautua omaksumaan uudenlaisia työtehtäviä jatkuvasti. Tämä vaatii tiettyä ajattelun joustavuutta, mutta ennen kaikkea omien vahvuuksiensa tunnistamista. Kun tuntee itsensä, löytää täysin uusistakin töistä ne, joihin voi tarttua itsevarmasti, hän summaa.
Haastateltavana oli bisnespsykologi, rekrytointikouluttaja ja työnantajabrändäyksen asiantuntija Juho Toivola.
Artikkeli on ensimmäisen kerran julkaistu vaikuttajamarkkinoinnin asiantuntijatoimisto OCMG Nordicin verkkosivujen vaikuttajasisällöissä maaliskuussa 2024.