Tiedote 1.10.2024
Julkaisuvapaa 1.10.2024
Korkeakoulutetut maahanmuuttajat tarjoavat merkittäviä mahdollisuuksia Suomen taloudelle ja yhteiskunnalle, mutta osaamista alihyödynnetään osin ennakkoluulojen vuoksi. Suomi menettää näin jopa 185 miljoonaa verotuloeuroa vuodessa*. Rastor-instituutti muistuttaa, että erikoisosaajien tutkinnot tulee saada sytykettä parempaan käyttöön.
"Suomessa korkeakoulutetut maahanmuuttajat työllistyvät usein alansa ulkopuolelle tai jäävät kokonaan työmarkkinoiden ulkopuolelle**. Meidän on aika tunnustaa tämä potentiaali ja rekrytoida siten, että kaikki kandidaatit saavat tasa-arvoisen mahdollisuuden. Sivutuotteena saamme nauttia myönteisistä vaikutuksista julkiseen talouteen ja tuottavaan työelämään”, sanoo Toni Berkowits, Rastor-instituutin toimitusjohtaja.
Tutkimuksen mukaan maahanmuuttajataustaiset hakijat saavat kutsuja työhaastatteluihin jopa viisi kertaa vähemmän kuin syntyperäiset suomalaiset, vaikka heidän henkilökohtaiset taitonsa olisivat samat.*** 30.9. käynnistyvä kampanja kertoo kolmen korkeakoulutetun maahanmuuttajan tarinan tuhkaksi palavien tutkintotodistusten kautta.
Kolme tarinaa hyödyntämättömästä osaamisesta
Nigeriasta Suomeen muuttaneella Omolara Odediranilla on kaksi tutkintoa, suosittelijoita ja tosielämän työkokemusta harjoittelujen ja yrittäjyyden kautta, mutta ei käyttöä osaamiselleen. Hän etsii päällikkötason töitä kaupalliselta alalta.
”Olen hakenut kesätöitä, harjoittelijan paikkoja, ihan kaikkea. Haluaisin käyttöä liiketalouden tutkinnolleni ja osaamiselleni. Lisäksi haluan tuntea itseni osaksi Suomea ja olla tärkeä”, Odediran kertoo.
Markkinoinnin konkari Raja Rymbai on etsinyt Suomesta viiden vuoden ajan kahta tutkintoaan vastaavia töitä. Kotimaassaan Intiassa hän työskenteli maan suurimmille sanomalehdille ja TV-yhtiöille, teki PR-työtä suurille teknologiayrityksille ja toimi tuottajana kansainvälisissä dokumenteissa.
Cucu Wesseh on sosionomi ja filosofian maisteri, joka suorittaa tällä hetkellä tutkintoa
terveysalan johtamisesta. Liberiasta muuttanut Wesseh etsii tiiminvetäjän töitä sosiaalialalta, mutta ei toistaiseksi ole sellaista saanut. Cucu Wesseh on tehnyt Suomessa 20 vuoden ajan projekti- ja pätkätöitä ja opiskellut sujuvan suomen kielen.
“Olen mukana kampanjassa, sillä uskon, että vain tuomalla esiin ongelmia voimme löytää
ratkaisuja. Olen muutoksen tekijä, ja mentaliteettini on hyvin positiivinen”, Wesseh sanoo.
Rastor-instituutti uudistaa työelämää
Rastor-instituutin tavoitteena on uudistaa työelämää ja tarttua sitä riivaaviin epäkohtiin.
Yhdenvertaisen rekrytoinnin varmistaminen ja olemassa olevan osaamisen saattaminen
parhaaseen käyttöön on yksi keskeinen havaittu kehityskohde.
Rastor-instituutti on kehittänyt Nordic Diversity Trainersin kanssa maksuttoman monimuotoisuuteen liittyvän koulutuskokonaisuuden yrityksille ja rekrytoinnista päättäville. Tämä avoin koulutus tarjoaa yrityksille ja yksilöille mahdollisuuden syventää ymmärrystään monimuotoisuudesta ja ottaa käyttöön täsmäkeinot sen hyödyntämiseksi työelämässä.
“Koulutuksen kautta yritysten päättäjät saavat oivalluksia siitä, miten voivat tuottaa
liiketoiminnallisia hyötyjä tasa-arvoisen ja monimuotoisen työyhteisön kautta, tukien näin
korkeakoulutettujen maahanmuuttajien työllistymistä”, sanoo Berkowits.
Rastor-instituutti on myös sitoutunut etsimään Wessehille, Odediranille ja Rymbaille
koulutustaan vastaavaa työtä, tästä viestitään Rastor-instituutin sosiaalisen median kanavissa.
Lue lisää koulutuksista ja henkilötarinoista täällä.
Lataa PR-materiaalit (video, kuvat ja tiedote) täältä.
Lähteet:
* Laskelman luvut: Tilastokeskus, OECD, Valtiovarainministeriön talouskatsaus, 2024
** STAT 2021: Luukko, 2017; OKM, 2017; Toivanen ym., 2018
*** Suomi.fi, kotoutumisen indikaattorit -tietokanta
Lisätietoa antaa:
Toni Berkowits
Toimitusjohtaja, Rastor-instituutti
toni.berkowits@rastorinst.fi
Puh. +358 50 347 4734
#monimuotoinen #monimuotoisuus #kampanja #työelämäteko