Yhdeksän keinoa onnistua opinnoissa
Mistä irrottaa aika opiskelulle? Mistä tietää, mikä koulutus on itselle oikea? Mitä, jos epäilee omia opiskelutaitojaan? Miten pitää yllä opiskelumotivaatiota? Samoja asioita pohti Miklós Jaatinen hakeutuessaan opiskelemaan. Nyt hän vinkkaa muille, miten selättää oppimisen uhkakuvat ja kuinka homma hoidetaan maaliin.
Opintojen alussa innostus ja motivaatio ovat aina kovia, sitten iskee arki. Miklóksen kohdalla arki iski matemaattisten aineiden muodossa. Hän muistaa hyvin reaktionsa työteknikko-opintojen matematiikan ja fysiikan kaavoihin.
– Olin järkyttynyt, en ymmärtänyt niitä yhtään. Jännitti ihan sikana, tuleeko koko opiskelusta nyt mitään, hän muistelee.
Eilisen taidot eivät ole tämän päivän taitoja – nyt aikuisena osaat paljon enemmän
– Motivaationi oli kova. Päätin oppia asiat omaa tulevaisuuttani varten. Aina ei ollut näin. Olin yläasteella huono matematiikassa ja fysiikassa, peruskoulun päättötodistuksessa minulla oli kuutonen molemmista. Suurena yllätyksenä itselleni innostuin opiskelemaan näitäkin nyt aikuisopintojen yhteydessä, kuopiolainen Miklós kertoo LVI-työteknikoksi valmistumisensa jälkeen.
Älä anna aikaisempien opiskelukokemusten olla tulevaisuutesi tiellä
Vain harvassa Rastor-instituutin koulutuksessa on tenttejä. Opiskelu on nykyään omaan työhön liittyviä tehtäviä, työssäoppimista, ryhmätöitä, monivalintoja, videoita ja kouluttajan vetämiä etä- ja lähikoulutuspäiviä.
Miklóksen syventävissä ammatillisissa opinnoissa tenttejä kuitenkin oli, sillä työteknikon on tunnettava teoria ennen kuin voi suunnitella tai tehdä käytännön töitä. Tentit eivät olleet läpihuutojuttu, mutta motivaatio puuttui kuitenkin tähänkin peliin.
– Motivaatio urakehitykseen innosti eteenpäin. Halusin onnistua. Halusin muutosta työhön. Opiskelin itsenäisesti ja lähdin vaan testaamaan, mitä saisin tentistä. Pääsin ensimmäisellä yrityksellä kaikista läpi.
Ihan parasta on se tunne, kun onnistuu opiskeluissa.
Miklóksen vinkit opiskeluun – näillä onnistut
- Mieti, miksi opiskelet. Muistuttele itseäsi tästä pohjimmaisesta syystä läpi opintoajan.
- Pidä motivaatiotasi yllä. Mieti, minne uusi osaaminen voi viedä sinut.
- Sovita arkesi opiskeluun. Suunnittele, mistä saat aikaa ja pitääkö jostakin luopua opintojen ajaksi.
- Aikatauluta opiskelu. Laita koulutuspäivien lisäksi kaikki muutkin opiskeluasiat kalenteriin.
- Tartu vaikeisiin asioihin. Tee paljon harjoitustehtäviä haastavalta tuntuvien aineiden kanssa. Kun niitä toistaa, ajatukset selkeytyvät.
- Sovi koulutuspäivistä työpaikalla. Sovi työstä poissaoloa vaativat ajankohdat työnantajan kanssa heti koulutuksen alussa, kun saat tiedon koulutuspäivistä.
- Iloitse onnistumisista ja kerro niistä työssä! Ihan parasta opiskelussa on se tunne, kun saa onnistuneita suorituksia opintokokonaisuuksista. Sano ne ääneen.
- Suunnittele opiskelu. Mieti etukäteen, mikä tapa sopii sinulle. Itse osallistuin koulutuspäiviin etänä kannettavalla tietokoneella ja tein lähes kaikki tehtävät älypuhelimellani.
- Pidä mielessäsi, mikä odottaa valmistumisen jälkeen. Minua odotti LVI-työteknikko-titteli ja uudet pätevyydet. Mene haavettasi kohden, ei sitä kukaan muukaan puolestasi tee.
Tunnistettava muutos on osaamista ja itsevarmuutta
– Rastor-instituutilla on paljon erilaisia koulutuksia. Itselle oikean tunnistin miettiessäni, minkälaisen tiedon hankkiminen hyödyttäisi ja kiinnostaisi minua eniten. LVI-työteknikon koulutusohjelmassa on monipuolinen kokonaisuus koko talotekniikasta, sen hankkiminen tuntui hyödylliseltä, Miklós summaa.
Koulutuksen jälkeen koen olevani ammatillisen itsevarmuuden ja uskottavuuden kanssa korkeammalla tasolla.
– Opiskelu kannatti. Koulutus mahdollisti ammatillisen osaamisen syventämisen, kokonaisuuksien oppimisen ja pätevöitti minut LVI-työteknikoksi. Työteknikkokoulutus on innostanut ajatukseen, että veisin opinnot vielä seuraavalle tasolle. Mietin, opiskelisinko seuraavaksi insinööriksi. Mihin uuden oppiminen sinut vie, Miklós heittää kysymyksen meille kaikille.
Kuvituskuvat Miklós Jaatinen. Miklóksen kuvat Valokuvaamo KuvaMaija.