Varmuutta työelämään – Taloushallinnon ammattilainen Reija Kytömaa päivittää ammattitaitoaan opiskelemalla

Artikkeli on julkaistu Liiketalous-lehdessä 34/2018. Teksti ja kuvat: Eeva Mehto

Opiskelunsa Reija Kytömaa on opiskellut aina työnsä ohessa. Niin nytkin, suorittaessaan taloushallinnon ammattitutkinnon Markkinointi-instituutissa*. Tällä hetkellä Kytömaa toimii taloussihteerinä liuottimia puhdistavassa yrityksessä, Arwina oy:ssä Ollilassa.

Arwina on käytettyjen liuottimien käsittelyyn erikoistunut yritys, jolla on 42 vuoden kokemus orgaanisten liuottimien kierrätyksessä. Arwina valmistaa puhdistamistaan liuottimista pesuliuottimia luontoa säästäen ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaan.

54-vuotias Kytömaa on työskennellyt Arwinassa nyt puolitoista vuotta ja viihtyy niin hyvin, että toivoo saavansa työskennellä yrityksessä aina eläkeikään saakka.
Kytömaa on työpaikkansa ainoa taloushallinon ammattilainen. Arwinassa työskentelee yhteensä yhdeksän henkilöä, joista konttorissa kolme ja tuotannossa kuusi. 

Ammattipäivitys tuo varmuutta

Kytömaalla on ollut aina töitä ja työsuhteet ovat olleet pitkiä, mutta kun tulevaisuutta ei voi ennustaa, siihen kannattaa varautua. Siksi 2018 Kytömaa suoritti nykyisen työnsä ohessa taloushallinnon ammattitutkinnon. Ja myös siksi, että Kytömaa rakastaa oppimista. 

– Halusin pätevöityä ja päivittää ammattitaitoani taas opiskelemalla. Tänä päivänä opiskelu on työmarkkinakyvyn ylläpitoa. Päivitetty ammattitutkinto ja vankka työkokemus yhdessä antavat myös varmuutta työelämässä, Kytömaa perustelee opiskeluhalujaan.

Käytyään aikoinaan peruskoulun, Kytömaa kävi vanhan ajan kauppakoulun, jota ei enää ole.

– Jo opiskeluaikana työskentelin R-kioskin myyjänä ja kokeilin sitä sun tätä. Olin myös leipomossa pullakuskina ja 1988 siirryin Valiolle kuorma-auton kuljettajaksi. Suoritin aikoinani tavallisen ajokortin lisäksi kuorma-auto-kortin.

Valiolla Kytömaa työskenteli 16 vuotta ja eteni kuljetusesimieheksi, mutta kun esimiehiä vähennettiin, Kytömaa siirtyi kuljetussihteeriksi.

Kun Valiolla tuli jo kolmas kuntokuuri ja työntekijöitä vähennettiin, Kytömaa alkoi opiskella ja suoritti työnsä ohessa liiketalouden perustutkinnon Raisiossa.

– Työsuhde olisi Valiolla jatkunut, mutta kun asuin tuohon aikaan Turussa ja Turun Valion työpiste oli lopetusuhan alla, irtisanouduin, sillä oli uhka, että työt siirtyvät joko Helsinkiin tai Tampereelle.

– Pääsin tuolloin klassikko-auto-firmaan, Triangle Motorsin toimistopäälliköksi. Siellä työskentelin kahdeksan ja puoli vuotta.

Reija Kytömaa, taloushallinnon ammattitutkinto
Reija Kytömaa opiskeli taloushallinnon ammattitutkinnon.

Maaseutu rauhoittaa

Kun Kytömaan lapset muuttivat pois kotoa, pariskunta päätti muuttaa maaseudun rauhaan Mellilään, jonne he rakensivat omakotitalon. Kytömaa kävi Työvoimatoimiston järjestämän taloushallinnon osaajakurssin, jotta työ löytyisi lähempää kotia.

– Olimme tuolloin uusioperhe, johon kuului minun ja mieheni lisäksi omat kaksi lasta, tyttö ja poika sekä mieheni poika.

– Työskentelin silloin kuljetusalan sihteerinä Tilausliikenteellä Loimaalla, mutta se oli taas sen verran tuulinen paikka, että aloin etsiä uutta työpaikkaa.

– Samalla päätin myös lähteä opiskelemaan. Työt aloitin täällä Arwinassa keväällä 2017 ja syksyllä 2017 aloitin taloushallinnon ammattitutkinnon, jossa pätevöidyin palkanlaskijaksi ja kirjanpitäjäksi.

Tutkinnon tuli olla valmis vasta tämän vuoden lopussa, mutta Kytömaa suoritti sen etuajassa ja sai todistuksen jo syyskuun alussa 2018.

Kytömaa anoi ja sai Liikesivistysrahaston erikoisrahastosta 4000 euron stipendin. Tiedon apurahan mahdollisuudesta hän sai Liiketaloudenliitosta. Hakuprosessi oli kuulemma haastava, mutta sinnikkyys palkittiin.

Tutkinto sisälsi 14 koulupäivää Helsingissä ja sen lisäksi vaadittiin runsaasti omatoimista opiskelua. Se sopi Kytömaalle hyvin, sillä hänen miehensä tekee vuorotyötä telakalla ja Kytömaa oli paljon yksin kotona.

– Työpäivät olivat arkisin 8.30–16.00. Koulutehtävät vaativat pari arki-iltaa viikossa ja silloin, tällöin myös viikonloput. Joskus tehtävien tekeminen venähti pitkälle yli puolen yön.

Perhe tuki Reija Kytömaan opiskelua, ja kun Kytömaa laittoi Facebookkiin kuvan todistuksestaan, tytär kirjoitti: Mun äiti, niin paras kaikessa. Se huomio ilahdutti erityisesti.

Valmistuminen sujui etuajassa

– Valmistuin muutaman kuukauden suunniteltua etuajassa, sillä jouduin pieneen leikkaukseen ja halusin saada opinnot sitä ennen valmiiksi.

– Opiskelu oli ihanaa, kun aihe oli mielenkiintoinen. Opiskelu oli myös helppoa, sillä olen jo vuosikausia työskennellyt näiden asioiden parissa. Vaikeana koin vain pitkät ajomatkat pimeän aikaan Mellilästä Helsinkiin. Kun opinnot alkoivat varhain aamulla, oli pakko lähteä aikaisin liikkeelle. Jatkuva pelko pimeälle tielle hyppivistä metsäneläimistä stressasi.

Kytömaan mielestä koulutus oli laadukasta ja opettajat olivat erityisen päteviä ja paneutuvia työssään.

– Sain mm. lisävarmuutta tilinpäätöksen tekoon, vaikka olin sitä jo aikoinani opiskellut. Kun edeltäjäni lähti eläkkeelle Arwinasta, hän perehdytti minut työhön ja hänen kanssaan tein myös vuoden 2016 tilinpäätöksen.

Edelleen, jos joku työ ei luonnistu, Kytömaalla on lupa soittaa ja kysyä neuvoja edeltäjältään. Tähän asti Kytömaa on pärjännyt itsenäisesti ja jo opintojen aikana hän teki myös ensimmäisen tilinpäätöksen itse.

Kytömaa on tyytyväinen hänelle tehtyyn henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmaan, joka tehtiin opintojen alussa Markkinointi-instituutissa*. 
Sekä oman työnantajan että Markkinointi-instituutin osaamispäällikön, Jaana Kamppilan kanssa valittiin vaihtoehdot, jotka ovat tärkeitä Kytömaan nykyisissä työtehtävissä.

– Siinä katsottiin koko opiskelukokonaisuuteni. Sain valita neljä osa-aluetta, joihin paneutua. Valitsin kirjanpidon ja arvonlisäveron, tilinpäätöksen, palkka- sekä vuosilomalaskennan. Toiveitani myös kuunneltiin erinomaisesti.

Reija Kytömaa, sisältökuva 1.png

Opiskelu tukee työtä

– Opintojeni jälkeen toimenkuvani ei ole työssäni muuttunut, mutta opiskelu toi työhön varmuutta. Näyttö piti antaa opiskelun kaikista osa-alueista. Esimerkiksi tilinpäätöskurssi ajoitettiin sopimaan työni kanssa, ja heti kurssin jälkeen tein töissä vuoden 2017 tilinpäätöksen, josta tein myös näytetyön.

Nyt kun kurssit ja näytöt ovat todistuksessa, Kytömaa on tyytyväinen.
Työnantaja ei tukenut opintoja rahallisesti, mutta Kytömaa sai olla poissa töistä vaaditut koulutuspäivät, eikä niihin mennyttä työaikaa vähennetty hänen palkastaan. Kytömaa sai myös dokumentoida näyttöjä työajallaan.

Kytömaa nauttii työstään ja kehuu työpaikkansa ilmapiiriä hienoksi. Töihin on aina mukava mennä, eikä edes 30 kilometrin työmatka tunnu missään. Maaseudulla kun ruuhkia ei ole ja tiet ovat hyvät. Kaupunkiin Kytömaa ei muuttaisi enää koskaan. 
Reija Kytömaa sanoo rakastavansa opiskelua. Hänestä on aina palkitsevaa oppia uusia asioita. Vielä hän havittelisi talouspäällikön tutkinnon suorittamista Markkinointi- instituutissa. Tutkinto on vain sen verran kallis, eikä talouspäällikön tutkinnolle ole nykyisessä työssä tarvetta, joten opiskelu ei ainakaan vielä ole ajankohtaista.

– Tulevaisuus näyttää, Reija Kytömaa lisää.

Artikkeli on julkaistu aiemmin Liiketalous-lehdessä. Teksti ja kuvat: Eeva Mehto


Artikkeli on julkaistu alun perin Markkinointi-instituutin verkkosivuilla. Markkinointi-instituutti ja Rastor yhdistyivät 1.1.2020. Uuden yrityksen nimeksi tuli Rastor-instituutti.