Vuosikymmeniä yrittäjänä työskennellyt Outi Kyntöaho ei osannut ajatella, että rakas hyvinvointibisnes joskus loppuisi. Koronavuosien rajoitukset kuitenkin tyrehdyttivät asiakastapaamiset ja toimeentulon romahtaessa, Kyntöahon oli rakennettava tulevaisuus uusiksi. Nyt hän haluaa jakaa tarinansa, kuinka uusi ura aukeni Rastor-instituutin rekrytoivan koulutuksen avulla ja kannustaa myös muita, jotka ovat uuden elämäntilanteen edessä.
Asuntojen pakkomyynnit. Massatyöttömyys. Konkurssit ja yrittäjien itsemurhat.
Vuosi 1994 oli monelle suomalaiselle pitkä ja pelottava, eikä taantuman kestoa osannut arvioida kukaan. Outi Kyntöaho oli juuri saanut toisen lapsensa tietäen, että äitiysvapaan jälkeen ei ole enää työpaikkaa, mihin palata.
Toisaalta vaikeat ajat haastoivat Kyntöahon järjestämään prioriteetit uusiksi: ahkera perheenäiti tutustui hyvinvointituotteisiin ja ryhtyi yrittäjäksi Suomen historian pahimman talouskriisin aikaan.
”28 vuotta on pitkä aika yrittäjänä ja matkalle on mahtunut kaikenlaista, mutta yrittäjäluonteeni ei halunnut luovuttaa.”
Kunnes tuli korona.
Yrittäjän kalenteri tyhjeni täysin yllättäen, kun kaikki asiakastapaamiset ja yleisötilaisuudet peruttiin. Useita lankoja samanaikaisesti käsittelemään tottunut Kyntöaho oli ensimmäistä kertaa sellaisessa tilanteessa, johon hän ei voinut vaikuttaa millään tavalla.
”Huoli toimeentulosta kuormitti henkisesti ja lopulta valtava stressitasojen nousu johti uupumukseen – kuljin vuoden totaalisumussa.”
Tyhjä CV herätti
Seuraavana vuonna Kyntöaho lakkautti yritystoimintansa ja hakeutui työttömäksi työnhakijaksi.
”Ajattelin, että minulla on niin paljon osaamista ja työvuosia jäljellä, että kouluttautuminen ja uusi ura palkkatyössä olisi vielä mahdollinen. Säännölliset, turvatut kuukausitulot motivoivat työnhaussa.”
CV oli kuitenkin täysin tyhjä.
Kyntöaho oli pitänyt osaamistaan yllä ja kehittänyt sitä merkittävästi yrittäjävuosiensa aikana, mutta ilman tutkinto- ja työtodistuksia hankittu osaaminen oli kokonaan hänen oman kertomansa varassa.
Kyntöaho päätti hakeutua TE-toimiston järjestämälle urapolkuvalmennukselle, jossa asiantuntijat auttoivat osaamisen sanoittamisessa ja ansioluettelon työstämisessä.
”Siellä kuulin Rastor-instituutin järjestämästä rekrytoivasta koulutuksesta, joka mahdollistaisi puolen vuoden koulutuksella ja työharjoittelulla uuden, vakituisen työpaikan. Ilahduin ja ryhdyin aktiivisesti etsimään minulle sisällöllisesti soveltuvaa koulutusta.”
Ken kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa?
”Näinhän meille suomalaisille opetetaan. Uralla ja elämässä tulee erilaisia vaiheita, käännöksiä, pysähdyksiä, yllätyksiä ja pettymyksiä. Suosta nouseminen ja menestyminen lähtee kuitenkin omien vahvuuksien löytämisestä ja niitä on meillä jokaisella”, Kyntöaho vakuuttaa.
Rastor-instituutin rekrytoiva koulutus sopii työttömille ja lomautusuhan alla oleville asiantuntijoille, jotka haluavat päivittää osaamistaan, tai työllistyä kokonaan uudelle uralle.
”Vaikka koulutuksessa oli taustaltaan hyvin erityyppisiä ihmisiä, olimme kaikki samalla viivalla. Sen porukan tuki oli älyttömän tärkeää, sillä yhdessä loimme hyvää fiilistä ja toimme toistemme vahvat puolet esiin.”
"Jokainen päivä on uusi mahdollisuus" on mottosi – mitä se merkitsee sinulle?
”Menneisyydestä voi ottaa opiksi, mutta ikäviin asioihin ei kannata jäädä rypemään. On parempi keskittää ajatuksensa siihen, mikä vie eteenpäin ja tuo iloa elämään.”