Alanvaihto mielessä? 4 vinkkiä, joilla onnistut – Mariela ja Tarja löysivät näin unelmatyönsä
Tökkiikö työnhaku tai haaveiletko alanvaihdosta? Samassa tilanteessa olleet Mariela Pulkkanen ja Tarja Kopra kertovat nyt, miten he nappasivat unelmiensa työpaikat.
"En halunnut takaisin koulun penkille, sillä töitä oli saatava. Työttömyyden pitkittyessä tuli kuitenkin fiilis, etten menetä mitään, jos kokeilen."
Medianomiksi valmistunut Mariela Pulkkanen ryhtyi etsimään uutta työpaikkaa määräaikaisen sopimuksen päätyttyä. Lopulta hän löysi tiensä uudelle uralle ja sai unelmiensa työpaikan DNA:n digitaalisen markkinoinnin koordinaattorina.
Nuoresta saakka ravintola-alalla työskennellyt Tarja Kopra halusi puolestaan vaihtaa henkilöstöalalle. Rastor-instituutin rekrytoivan koulutuksen avulla hän työllistyi henkilöstöpäälliköksi Ravintolakolmio-konserniin.
"Monipuolinen koulutus kesti puolisen vuotta. Työskentelin täysipäiväisesti henkilöstöpäällikkönä ja pystyin heti hyödyntämään koulutuspäivillä opittuja asioita käytännössä", Kopra sanoo.
Nyt Pulkkanen ja Kopra jakavat työttömille työnhakijoille vinkkinsä, joiden avulla he saivat unelmiensa työpaikat.
1. Ole rohkea – älä epäröi hypätä uudelle työuralle
Monen muun työttömän tapaan Mariela Pulkkanen oli epävarma tulevasta. Työnhaku ei tuottanut tulosta, vaikka kunnianhimoinen osaaja tiesi, että hänessä on potentiaalia ja halua suuntautua uusiin työtehtäviin.
"Mietin, onko huono siirto käydä rekrytoiva koulutus, vaikka olin hiljattain valmistunut. Halusin päästä digitaalisen markkinoinnin tehtäviin, ja Rastor-instituutin koulutus mahdollisti haaveeni. Sen avulla pääsin heti unelmatyöhön."
Edellisissä työpaikoissaan Tarja Kopra ihaili HR-päälliköiden intoa ja taitoa saada työntekijät voimaan hyvin. Houkutus vaihtaa ravintola-alan työt HR-alaan kasvoi entisestään.
"Yksi kaunis päivä törmäsin Facebookissa henkilöstöalan koulutukseen ja ilmoitin perheelleni, että tässä on se, mitä haluan. Soitin yhdelle henkilöstöpäällikkö-idolilleni ja kysyin, näkisikö hän minut tällä alalla. Hänen kannustuksensa oli piste i:n päälle."
"Ikä ei ole mikään este – rohkeasti vain omia haaveita kohti. Vaikka olisit jo tehnyt pitkän uran tietyllä alalla ja eläkkeeseen olisi 15 vuotta aikaa, kyllä silti kannattaa ryhtyä tekemään työtä, josta on unelmoinut."
2. Kasvata kilpailukykyäsi työmarkkinoilla
Pulkkasen mukaan hänen asemansa työmarkkinoilla parantui huomattavasti Rastor-instituutin koulutuksen ja sen ansiosta saadun työkokemuksen myötä. Virallinen todistus ja työkokemus auttavat todistamaan oman osaamisen paremmin kuin maininta itseopiskelusta.
"Pätevät kouluttajat jakoivat oppejaan, ja sparrailimme muiden osallistujien kanssa ryhmissä. Koulutuksen aikana tein töitä DNA:lla ja pääsin heti tekemään koulutuksen aiheita vastaavia sekä sopivan haastavia tehtäviä aina hakukoneoptimoinnista kampanjaprojekteihin ja sivuston kehittämiseen."
Tarja Kopra joutui koronapandemian alussa töissä vaikeaan paikkaan, kun yritys joutui lomauttamaan työntekijöitä. Tilanne oli uusi Kopralle, mutta onneksi hän oli juuri kehittänyt HR-osaamistaan ja saanut uusinta tietoa käymässään koulutuksessa.
"Asiantuntijat kävivät koulutuksessa läpi alan viimeisimpiä oppeja, joita pääsin heti soveltamaan työpaikallani. Rakensin meille HR-järjestelmän sekä uudistin kyselyt, kehityskeskustelut, henkilöstöedut ja paljon muuta. Minulle jäi käteen myös ammattitaitoiset kontaktit, joilta voin edelleen kysyä apua. Näin tein esimerkiksi yt-neuvotteluiden alla."
3. Verkostoidu ahkerasti ja etsi vertaistukea
Omista urahaaveista kannattaa puhua ääneen. Koskaan ei tiedä, kuka verkostostasi voi mahdollistaa seuraavan työpaikkasi. Mariela Pulkkanen sai koulutuksesta arvokkaita ja monipuolisia kontakteja – eri taustoista tulevia osaajia yhdisti avoimuus sekä halu oppia ja verkostoitua.
"Pyysin kaikki kouluttajat ja kurssikaverit kontakteiksi LinkedInissä. Kannattaa verkostoitua rohkeasti kiinnostavien ihmisten kanssa ja kasvattaa verkostoa avoimin mielin eri alojen asiantuntijoilla. Et voi tietää, mikä sinua kiinnostaa viiden vuoden päästä."
Koulutuspäivien aikana Kopra kuuli muiden kokemuksia ja sai vertaistukea samassa tilanteessa olevilta. Kasvotusten käydyt keskustelut olivat Kopran mukaan korvaamattomia ja aidompia kuin vaikkapa pelkkä kommentointi LinkedInissä.
"Eri-ikäiset ja eri aloilta tulleet kurssikaverit olivat kaikki upeita ihmisiä. Meillä oli paljon keskustelua ja kokemusten jakoa, joten päivät olivat antoisia. Pidämme edelleen yhteyttä, ja osallistun mielelläni tuttujen asiantuntijoiden järjestämiin webinaareihin."
4. Kenenkään ei tarvitse pärjätä yksin – muista vastaanottaa apua
Oman CV:n ja hakemuskirjeen laatiminen voi tuntua työläältä – varsinkin, jos niihin ei saa kommentteja. Pulkkanen hyödynsi Rastor-instituutin rekrytointikonsultteja, jotka auttoivat häntä parantamaan omaa hakemustaan.
"Rastor-instituutin tyypeiltä uskalsi pyytää apua, sillä kaikki olivat helposti lähestyttäviä, avuliaita ja kannustavia. He auttoivat myös yhteistyöyrityksen etsimisessä ja halusivat aidosti auttaa jokaista löytämään töitä."
"Myös oma perhe, poikaystävä ja kaverit ovat tukeneet minua työttömänä ollessani. On tärkeää, että joku kuuntelee sinua rankassa vaiheessa ja tsemppaa niinä päivinä, kun et jaksaisi hakea töitä."
Myös Tarja Kopra sai parhaan sparrauksen kouluttajilta ja kurssikavereilta koulutuspäivien aikana. Rastor-instituutin rekrytointikonsultit tekivät häneenkin lähtemättömän vaikutuksen.
"Meillä oli nimetty henkilö, joka auttoi kaikessa mahdollisessa. Hän kävi moikkaamassa meitä luentojen alussa ja kyselemässä kuulumisia."
Haluatko muuttaa oman työtilanteesi?
Rastor-instituutin rekrytoivien koulutuksien ansiosta Mariela Pulkkanen ja Tarja Kopra pääsivät kehittämään osaamistaan ja tavoittelemaan unelmiensa työpaikkoja. He työllistyivät yhteistyöyrityksiin ja jatkoivat työtään koulutusjakson jälkeen.
"Mieti, mikä voisi olla juuri sinulle mieluinen työ. Kun olet tehnyt päätöksen, tutki avoimesti eri alojen vaihtoehtoja vaikka Rastor-instituutin sivuilta. Sitten vain selvität TE-palveluista, oletko oikeutettu koulutukseen ja alat rohkeasti tehdä hakemusta", Kopra kannustaa.
"Ilman alan työkokemusta olisi ollut vaikea vaihtaa urapolkua. Puolen vuoden koulutus on lyhyt aika elämästäsi – samalla kouluttaudut ja olet töissä. Reittejä työelämään on monia, ja itselleni tämä oli kaikista paras", Pulkkanen toteaa.
Tee tunnistettava muutos urallesi!
Artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta kaupallisessa yhteistyössä Rastor-instituutin kanssa. Kirjoittaja: Emilia Ström, Duunitori.