Aivan elementissään kiinteistönvälittäjänä
Kun ihminen ja ammatti löytävät toisensa, sen näkee kauas. Heidi Lostedt löysi omimman alansa aikuisena opiskeltuaan kiinteistönvälittäjäksi.
Lapsiperheen arjessa riittäisi menoa ja meininkiä myös ilman työtä, jossa on oltava valmiina palvelemaan asiakkaita vaikka keskellä yötä. Silti Heidi Lostedt on elementissään. Hänellä on ollut muitakin ammatteja, mutta kiinteistönvälitys nousee ylitse muiden. Energinen ja tarkka Lostedt pääsee hyödyntämään vahvuuksiaan työssä, jossa riittää vauhtia ja uutta opittavaa – ja juuri siksi hän viihtyy.
Heidi Lostedt kouluttautui kiinteistönvälittäjäksi ollessaan hoitovapaalla. Pedanttina tyyppinä hänelle oli tärkeää lähteä uudelle alalle teoriapohjalta, vaikka se ei ole kaikkein tyypillisin väylä kiinteistönvälittäjäksi. Kiinteistönvälittäjän koulutusohjelman ja kiinteistönvälitysalan ammattitutkinnon (KiAT) opinnot Markkinointi-instituutissa muuttivat Lostedtin käsitystä ammatista heti kättelyssä.
– Moni ajattelee, että kiinteistönvälittäjän työ on asuntojen esittelyä ja esitteiden jakamista näytöillä. Koulutuksessa kävi pian selväksi, että näin ei todellakaan ole. Työhön kuuluu paljon asioiden selvittämistä ja paperitöitä, Lostedt sanoo.
Lostedt huomasi pian, että kiinteistönvälitysalalla täytyy olla todella perehtynyt asiaansa ja kiinnostunut oppimaan lisää. Ammattia voisi verrata esimerkiksi uutisankkurin työhön, josta asiakkaalle näkyy vain pieni osa. Näkyvän palasen eteen on tehty valtavasti taustatyötä.
Opiskelimme yhdessä ja tsemppasimme toisiamme. Opiskeluryhmästä jäi matkaan joukko ihmisiä, joiden kanssa olen edelleen tekemisissä. Ajatella, että tällaista voi tapahtua aikuiskoulutuksessa!
Kiinteistönvälittäjä tarvitsee lakia ja empatiaa
Alan ammattilaisten työskentelyä ohjaa hyvä välitystapa. Se joustaa ja muotoutuu koko ajan, joten alalla toimivien on pysyttävä hereillä pystyäkseen noudattamaan sitä. Toinen työskentelyä ohjaava tekijä on tietenkin laki. Sekin muuttuu, ja se jos mikä on tässä ammatissa tunnettava kunnolla.
– Koulutus oli ensikosketukseni lakikirjaan. Oli vähän pelottavaakin kuulla, kuinka totista hommaa tämä kiinteistönvälitys on, Heidi Lostedt muistelee.
Lostedt pitää ammattia edelleen haastavana ja suhtautuu työhönsä vakavasti. Lähipiiri hämmästeleekin aika ajoin sitä, millaisella pieteetillä välittäjä selvittää eteensä tulevat asiat.
– Olen sen tyyppinen ihminen, että teen hyvin sen minkä teen. Tässä ammatissa käsissäni on vieläpä ihmisen suurin omaisuus.
Asuntokauppaan yhdistyy myös kipeitä asioita, ja silloin kiinteistönvälittäjältä täytyy löytyä faktojen lisäksi myös ymmärrystä. Heidi Lostedt onkin työssään huomannut, että vaatii kykyä ymmärtää ihmistä kun asunnon ostamiseen tai myyntiin liittyy esimerkiksi kuolema tai ero.
Kiinteistönvälitys on hauskaa työparin kanssa
Työ on vakavaa, mutta arki ei. Ammatti sopii itsenäisille, vastuuntuntoisille ihmisille, mutta yksin alalla ei tarvitse jäädä. Lostedt tekee kiinteistönvälitystä työparin kanssa, mikä on ainakin toistaiseksi yksin työskentelemistä harvinaisempaa alalla. Huumori kukkii ja nauru raikuu kun parivaljakko liitää ympäri kaupunkia solmimassa kauppoja.
Asiakas saa käyttöönsä tavallista enemmän osaamista ja ominaisuuksia kun hän voi asioida kaksihenkisen tiimin kanssa. On hyvää ja tehokasta asiakaspalvelua kun välittäjä on aina asiakkaan tavoitettavissa ja asiakas voi olla yhteyksissä juuri sen välittäjän kanssa, jonka kanssa kemiat kohtaavat parhaiten.
– Työ sujuu mukavasti kun on työkaveri, jonka kanssa voi jakaa asioita ja työtehtäviä, Heidi Lostedt sanoo.
Työparin lisäksi Lostedt arvostaa verkostoa, jonka hän on saanut kiinteistönvälitysalan koulutuksista.
– Opiskelimme yhdessä ja tsemppasimme toisiamme. Opiskeluryhmästä jäi matkaan joukko ihmisiä, joiden kanssa olen edelleen tekemisissä. Ajatella, että tällaista voi tapahtua aikuiskoulutuksessa, vaikka lähipäiviä oli vain silloin tällöin!
Toimivampaa vuorovaikutusta isännöitsijöiden kanssa
Kiinteistönvälittäjän verkostoon kuuluvat myös isännöitsijät. Sujuva yhteistyö ja viestintä eivät kuitenkaan ole itsestäänselvyyksiä. Kun Heidi Lostedt oli suorittanut kiinteistönvälityksen opinnot, hän päätti opiskella vielä isännöintiä, jotta saisi paremman käsityksen isännöitsijän ammatista. Lostedt painottaa yhteispelin tärkeyttä ja kannustaa muitakin kiinteistönvälittäjiä ja isännöitsijöitä perehtymään toistensa tehtäväkenttiin.
– Nukkavierua. Sellainen kuva minulla oli isännöinnistä, ja halusin päivittää käsitykseni. Vaikkei itse tekisi isännöintiä, on hyvä ymmärtää toisen tonttia. Palvelemme molemmat sitä samaa asiakasta, joka osakkeen omistaa, joten yhteistyön sujuvuus on todella tärkeää.
Kiinteistönvälittäjäkin on somessa
Montaa muutakin työtä tehnyt Heidi Lostedt on huomannut, että kaikesta hänen aiemmasta työkokemuksestaan on ollut hyötyä kiinteistönvälitystyössä. Toisaalta omaa osaamistaan täytyy myös kehittää jatkuvasti, koska ammatin vaatimukset elävät.
Yhtenä uutena vaatimuksena alalle on tullut some-osaaminen. Kestää aikansa ennen kuin uudessa ammatissa pääsee alkuun ja löytää asiakaskuntaa. Heidi Lostedt markkinoi ja muistuttaa asiakkaita itsestään esimerkiksi tuottamalla aktiivisesti sisältöä sosiaalisen median kanavilleen.
– Some-asioissakin olen ajatellut päivittää ja lisätä osaamistani, elinikäinen opiskelija naurahtaa. – Tuntuu hyvältä kun on aikuisena löytänyt sen oikean alan. Voin keskittää kaiken energiani tässä työssä kehittymiseen ja asiakkaiden erinomaiseen palvelemiseen. Enää minulla ei ole olo, että pitäisi etsiä sitä omaa juttua.
Kiinteistönvälityksen ammattitutkinto on uudistunut. Tutustu kiinteistönvälitysalalla työskenteleville suunnattuun liiketoiminnan ammattitutkintoon. Jos sinulla ei ole alan työpaikkaa, tule mukaan Kiinteistönvälittäjän koulutusohjelmaan.
Artikkeli on julkaistu alun perin Markkinointi-instituutin verkkosivuilla. Markkinointi-instituutti ja Rastor yhdistyivät 1.1.2020. Uuden yrityksen nimeksi tuli Rastor-instituutti.