Opiskelu avaa ovet mielenkiintoiseen työhön ja urakehitykseen
Ari-Pekka Lehtisalon oppimispolku on kuin läpileikkaus koulutusmaailman muutoksesta. Polun varrelle mahtuu takavuosien luentomateriaalien mappiarmeija ja nykypäivän työelämän tarpeet huomioiva sparraus. Lehtisalo kehittää itseään oman halun, uteliaisuuden ja työelämän muutoksen takia. Jatkuva muutos edellyttää jatkuvaa oppimista.
Finnsiirto Groupin markkinointipäällikkö Ari-Pekka Lehtisalolla on parikymmenen vuoden kokemus markkinoinnista ja viisi työn ohessa suoritettua tutkintoa. Mutta hän ei pysähdy, sillä maailmakaan ei pysähdy.
Hänelle on tärkeää, että opiskelu ja omaan työhön liittyvä tekeminen yhdistyvät tasapainoisesti. Rastor-instituutin opinnoista hän odotti käteen jäävää tuoretta osaamista. Tämä toteutui, ja lisäksi hän sai myös uusia työkaluja ja laajemman verkoston.
Lehtisalon kokemuksen perustella opiskelu on nykyään työelämälähtöistä osaamisen kehittämistä, osallistamista ja toimijuutta, jonka toisesta päästä tulee ulos osaavampi minä. ”Opiskelu ei ole koulua”, hän toteaa. ”Kaukana ovat ne ajat, kun harjoitettiin suuren totuuden julistamista luokkahuoneessa”.
Vanhallakin mallilla voi pärjätä, mutta sitä pitää huoltaa
”Voi mennä jo ihan hyvin, mutta entä jos tehdään jotain toisin ja sitten menisi vielä paremmin”, toteaa Lehtisalo ja viittaa tällä uudistumisen tuomiin mahdollisuuksiin. Yritystoiminnassa ja koulutuksessa pätee sama ajatus: ilman muutostakin voi pärjätä, mutta sen tekeminen avaa ovia – ja kaikkea osaamista pitää joka tapauksessa huoltaa. ”Opiskelu luo vankan pohjan uskottavuudelle”, Lehtisalo kiteyttää.
Opiskelu on muuttunut – nyt mietitään itse, kouluttaja ohjaa tiedon äärelle
”Enää ei hankita todistuksia seuraavan tittelin tai paremman palkan vuoksi, vaan opiskellaan oman kehittymisen takia.”, Lehtisalo toteaa ja vertaa tilannetta yli kahdenkymmenen vuoden päähän. Silloin auditoriossa jaettiin puuhapaketteja, jotka koostuivat koulutuksen myötä lisääntyvästä mappimäärästä ja postitse palautettavista tehtävistä. ”Mapit tosin kulkivat vuosia mukanani ja vasta kolmannen muuton kynnyksellä totesin, että nyt tämä tieto on kyllä jo siirtynyt verkkoon”, hän naurahtaa muistoilleen.
Opinnoissa alkanut sparraaminen siirtyi yrityksen arkeen
Lehtisalon mielestä koulutuksen parasta antia olivat käytäntöön viedyt toimet. Niitä tukemassa oli tunnistettavan muutoksen sparrauspari. ”Alussa tuntui, että olimme liian kaukana toisistamme, hänhän oli aivan eri toimialaltakin! Kuinka väärässä olinkaan – hyvin pian ajatustenvaihto alkoi liikkua yli rajojen. Sparrailusta opin kuuntelemisen ja tilan antamisen tärkeyden”, hän summaa.
Sparraus jäi toiminnaksi. Omassa organisaatiossaan juuri Lehtisalo on se, joka juurruttaa sparrailukulttuuria muun muassa konsernin markkinoinnin ohjausryhmässä. ”Haluan juurruttaa uutta tapaa toimia, ohjausryhmän perustaminen oli itselleni yksi tärkeimmistä asioista”, hän toteaa.
Kouluttautumisesta on aina hyötyä työnantajalle
Tunnistettava muutos on käytännön toimintaa
Opinnot tukivat Lehtisaloa tunnistettavan muutoksen tekemisessä. "Analyyttisyys on aina ollut hallitsevana tekemisessäni. Nyt osaan entistä paremmin sanoittaa tekemiset ja jalkauttaa ne organisaatioon”, hän toteaa.
Tunnistettava muutos liittyy myös ihmistuntemuksen kehittämiseen. Opintojen aikana hän oppi huomioimaan erilaisuutta ja ymmärtämään yksilön taustojen vaikutuksen tämän toimintaan. ”Toimintatapojani ovat kyseleminen, kuunteleminen ja kannustaminen. Eri ihmistyypit tarvitsevat eri keinoja ja tyylejä”, hän kertoo. Lehtisalo uskaltaa kysellä ja olla utelias asioiden edessä. ”Varmistan, vahvistan ja kyselen. Tämä saa tiedon kulkemaan ja toiminnan läpinäkyväksi. Keskustelu muiden kanssa tuottaa arvoa tekemiseen”, Lehtisalo jatkaa.
Yhteinen innostus asiakkuuksista – mekaanikot esimiehineen arvontuotannon ytimessä
Osaamisen kehittyminen näkyy uusina toimintatapoina. ”Virittelin käytäntöjä ja innostin asiakkuustyöhön konsernimme mekaanikot ja heidän esimiehensä. He kun ovat kaikkein lähimpänä loppuasiakasrajapintaamme”, hän kertoo.
Käytännössä tämä tarkoittaa huollon henkilökohtaisempaa suhdetta asiakkaaseen, käsin kirjoitettuja huoltoviestejä ja persoonan mukaan ottamista asiakastyöhön – kuuntelua, empatiaa ja määriteltyä asiakaskeskeistä tone of voicea. ”Asiakkaalle jää muistijälki, joka vahvistaa sidoksiamme ja inhimillistää tekemistämme. Ja näin tupsahtelee jopa liidejä”, hän iloitsee.
Kyseleminen, kuunteleminen ja kannustaminen – nuo kolme kovaa K:ta valetaan johtamisen huonetauluun
Jatkuva oppiminen elämäntapana – seuraavaksi luovaa kirjoittamista
Lehtisalolle oli tärkeää, että voi itse määritellä oppimisen tavoitetason. ”Kun on kunnolla punninnut tavoitteita omalle opiskelulle, ovat ne opintojen alkaessa niin kirkkaat, että itse opiskelu ei olekaan muuta kuin uusi elämänvaihe”, hän sanoo. ”Itsellehän tätä tehdään. Jos ajatus on mennä sieltä, mistä aita on matalin, se ei kyllä palvele ketään”.
Tuleville opiskelijoille Lehtisalo vinkkaa motivaation laineista. ”Terävintä otetta ei voi koko ajan ylläpitää, mutta apuja saa Rastor-instituutin väeltä. Muutos syntyy vain tekemällä. Nämä kun tiedostaa, osaa asennoitua ja suunnitella omaa oppimispolkuaan paremmin.”
Lehtisalo katsoo jo kohti seuraavaa tavoitetta: luovan kirjoittamisen opiskelua. ”Tiedosta kun tykkää ja on utelias, on pakko saada lisää”, hän avaa motivaatiotaan jatkuvan oppimisen tiellä. ”Pakko ja halu on kova yhdistelmä.”
Ari-Pekka Lehtisalo on suorittanut Rastor-instituutissa Markkinoinnin johtamisen tutkinnon (MJD) 2022. Yhteinen oppimispolku alkoi jo kuitenkin piirtoheitinaikakaudella vuonna 1996 mainonnan perustutkinnon suorittamisen yhteydessä. Finnsiirto Group on valtakunnallinen ja palveleva konetalo. Se on alansa edelläkävijä joustavien ja asiakaskeskeisten ratkaisujen tarjoamisessa yritysten eri kalustotarpeisiin. Finnsiirto Group palvelee maansiirtokone-, materiaalinkäsittely- ja henkilönostinalalla sekä tarjoaa kattavan huoltoverkoston, varaosamyynnin sekä trukkien vuokrauspalvelun.
Artikkelin valokuvat Miikka Nahkiaisoja