FI EN 

Viestinnän ja markkinoinnin konkari Raja Rymbai on etsinyt töitä Suomesta viiden vuoden ajan

Raja Rymbailla on kaksi tutkintoa ja runsaasti työkokemusta, mutta hän ei ole silti löytänyt koulutustaan vastaavia töitä Suomesta. 

“Olen kotoisin Intiasta, jossa opiskelin joukkoviestintää ja videotuotantoa ja suoritin ensimmäisen tutkintoni. Työskentelin maan suurimmille sanomalehdille ja tv-yhtiöille, tein pr-työtä suurille teknologiayrityksille ja toimin tuottajana kansainvälisissä dokumenteissa esimerkiksi National Geographic -kanavalle. Sain työstäni kehuja ja palkintoja. 
 
Jatkoin opintoja Italiassa, jossa tein maisterintutkintoni ruokakulttuurista, viestinnästä ja markkinoinnista arvostetussa gastronomiatieteiden yliopistossa Pollenzossa. Työskentelin Slow Food International -järjestölle ja toimin heidän edustajanaan YK:n ilmastokokousten tapaamisissa. 

Uskon, että voisin olla todella hyödyllinen organisaatiolle, joka tunnistaa osaamiseni.

Tuttava vinkkasi, että ruoka- ja ravintola-ala on nousussa Suomessa ja osaamiselleni voisi olla käyttöä. Kuulin myös, että täällä puhutaan hyvää englantia.
 
Niinpä muutin Suomeen, mutta kuten muutkin maahanmuuttajat, aloin pian tehdä töitä siivoojana, kokkina – mitä tahansa, mistä sain elannon. Samalla jatkoin hakemista työpaikkoihin, jotka vastasivat koulutustani ja kokemustani. Olin hyvin toiveikas, sillä olin aina aiemmin työllistynyt helposti.

Unelmani on pesti, joka liittyy korkealaatuisen ruoan markkinointiin.

Nyt, viisi vuotta myöhemmin, työnhaku jatkuu yhä. Haen töitä monipuolisesti liittyen markkinointiin ja viestintään. Suurin este on kieli, vaikka hakemissani töissä ei tarvitakaan suomen kielen taitoa, ainoastaan alan ja markkinan ymmärrystä.
 
Unelmani on pesti, joka liittyy korkealaatuisen ruoan markkinointiin. Kun kyse on ruokakulttuurista, tunnen tuotteet ja minulla on verkostoja niiden tuottajiin, oli kyse sitten modenalaisesta balsamiviinietikasta, brasilialaisesta kahvista tai japanilaisesta sakesta. Lisäksi minulla on kaksi tutkintoa ja vankkaa työkokemusta markkinoinnin ja viestinnän kentältä sekä ruokasektorilta.
 
Toistaiseksi työskentelen keittiössä. Saan voimaa ajatuksesta, että otinpa vastaan minkä tahansa työn, voin kasvaa siinä roolissa ja olla ylpeä itsestäni. En ole menettänyt toivoa. Joka kerta, kun näen osaamistani vastaavan ilmoituksen, muotoilen uuden hakemuksen. Uskon, että voisin olla todella hyödyllinen organisaatiolle, joka tunnistaa osaamiseni.”


Raja Rymbai on mukana Rastor-instituutin työelämäteossa. Valitsimme sanansaattajiksi kolme huippuosaajaa, jotka ennakkoluulojen vuoksi eivät ole saaneet osaamistaan hyötykäyttöön Suomessa. Me Rastor-instituutissa olemme sitoutuneet tekemään kaikkemme sen eteen, että he löytäisivät Suomesta koulutustaan vastaavan työn.