Perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinnot
Ammatillisia tutkintoja kutsuttiin aiemmin näyttötutkinnoiksi.
Ammatillinen tutkinto tarjoaa jo työelämässä toimiville aikuisille mahdollisuuden suorittaa oman alan tutkinto hyödyntäen jo hankittua osaamista. Ammatillisissa tutkinnoissa osaaminen näytetään omassa työssä, joten jotta voit suorittaa ammatillisen tutkinnon, sinulla täytyy olla alan työpaikka tai paikka, jossa voit suorittaa näytöt.
Joissain tutkinnoissa koulutuksen voit aloittaa, vaikka sinulla ei vielä olisikaan alan työpaikkaa. Sinun on kuitenkin järjestettävä itsellesi työpaikka / näyttöpaikka, jotta voit suorittaa koko tutkinnon.
Ammatillinen tutkinto on Opetushallituksen virallinen tutkinto. Ammatillisia tutkintoja on kolmea eri tasoa: perustutkinto, ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto.
Jokaisen ammatillisen tutkinnon kohdalla on määritelty, millaista osaamista ko. tutkinnossa vaaditaan ja millaisin kriteerein osaamista arvioidaan työssä. Tutkinnon suorittamisessa otetaan huomioon työssä tai muilla elämänalueilla kertynyt osaaminen.
Näyttöjen eli osaamisen osoittamisen lisäksi tutkinnon suorittamiseen sisältyy tutkintokoulutusta. Tutkintokoulutuksen tarkoituksena on kehittää opiskelijan osaamista niillä alueilla, joilla hänellä ei ole tarpeeksi kokemusta suoriutuakseen tutkinnosta. Rastor-instituutti tukee jokaista opiskelijaa tutkinnon suunnittelussa ja suorittamisessa ja järjestää tutkinnon suorittamiseen valmistavaa koulutusta.
Kyllä. Ammatillisissa tutkinnoissa, eli perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa suoritat tutkinnon osoittamalla osaamisen omissa työtehtävissäsi. Siksi tutkinnon suorittaminen edellyttää, että sinulla on työpaikka tai muu soveltuva paikka, jossa voit suorittaa näytöt. Yrittäjä osoittaa osaamisensa omissa työtehtävissään.
Oppisopimuskoulutuksessa työaikasi on oltava vähintään 25 tuntia viikossa.
Joissain tutkinnoissa koulutuksen voit aloittaa, vaikka sinulla ei vielä olisikaan alan työpaikkaa. Sinun on kuitenkin järjestettävä itsellesi työpaikka / näyttöpaikka, jotta voit suorittaa koko tutkinnon.
Työnantajaa sitovia määräyksiä ei ole. Ainoastaan oppisopimuskoulutuksessa on työnantajaa sitovia ehtoja, koska se on yhteistyönä toteutettavaa koulutusta. Työnantaja soveltaa opiskelun tukemisen yrityskulttuuriin istuvaksi ja panostaa osaamisen kehittämiseen tilanteen mukaan. Työnantajan rooli vaihtelee ja se voi sisältää esimerkiksi seuraavia elementtejä:
- Ajan resursointi: Työnantaja voi mahdollistaa aikaa opintoihin mm. vapaapäivien, työvuorosuunnittelun tai joustavien työaikojen kautta.
- Näyttöjen ohjaus ja arviointi: Ammatillisissa tutkinnoissa osaaminen näytetään omalla työpaikalla käytännön työtehtävissä. Työnantaja voi nimetä vastuuhenkilön, joka ohjaa ja arvioi opiskelijan näyttöjä.
- Näyttöjen arvioijien perehdytys: Opiskelijan näyttöjen arvioija voi osallistua Rastor-instituutin järjestämään, noin tunnin mittaiseen verkossa pidettävään arvioijien perehdytykseen.
- Näyttöjen arviointikeskustelu: Opiskelijan näyttöjen arvioija osallistuu Rastor-instituutin järjestämään, noin tunnin mittaiseen verkossa pidettävään arviointikeskusteluun.
- Tiedonhankinnan tukeminen: Opiskelijan oppimistehtävät tai näytöt voivat edellyttää uusien tietojen hankintaa esim. haastatteluiden tai yrityksen materiaaleihin tutustumisen avulla.
- Kannustaminen: Tuki opintojen aikana on tärkeää. Työnantajan positiivinen asenne ja sparraus vaikuttavat opiskelijan motivaatioon ja menestykseen.
Työnantajan rooli ammatillisen tutkinnon suorittamisessa on tärkeä, mutta koulutuksen tehtävät ja näytöt voi tehdä myös riittävän kattavassa harrastustoiminnassa, mikäli tämä on omaa työpaikkaa soveltuvampi ratkaisu. Tästä vaihtoehdosta kannattaa keskustella koulutusasiantuntijoidemme kanssa jo hakuvaiheessa.
Oppisopimusopiskelussa sen sijaan on opiskelijaa, työnantajaa ja oppilaitosta koskevat määritellyt toimintatavat, joista sovitaan kirjallisesti jo hakuvaiheessa.
Ei. Ammatillisten tutkintojen tarkoitus on tarjota virallinen koulutus ja todistus osaamisesta sellaisille, jotka ovat hankkineet osaamisensa työtä tekemällä.
Ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto ovat viralliseen koulutusjärjestelmään kuuluvia ammatillisia tutkintoja, joiden tarkoituksena on tarjota jo työelämässä toimiville aikuisille mahdollisuus suorittaa oman alan tutkinto hyödyntäen jo hankittua osaamista.
Ammatilliset tutkinnot suoritetaan osoittamalla oma osaaminen näytöissä käytännön työtehtävissä. Tutkinnon suorittamiseen voi valmistautua koulutuksessa, joka räätälöidään henkilökohtaisesti kullekin opiskelijalle.
Ammattitutkintoja ja erikoisammattitutkintoja on useilta eri aloilta. Keskenään ne eroavat siten, että ne on tarkoitettu eritasoisissa tehtävissä toimiville.
Ammattitutkinnot vastaavat tasoltaan toisen asteen tutkintoja. Ne sopivat jo työkokemusta hankkineelle. Ne soveltuvat toimihenkilö- ja työntekijätason tehtävissä toimiville.
Erikoisammattitutkinnoissa osoitetaan alan vaativimpien työtehtävien hallintaa, ja ne edellyttävätkin pidempää kokemusta alalta. Ne sopivat esimerkiksi asiantuntijatason tai työnjohdon tehtäviin.
Ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto ovat viralliseen koulutusjärjestelmään kuuluvia ammatillisia tutkintoja, joiden tarkoituksena on tarjota jo työelämässä toimiville aikuisille mahdollisuus suorittaa oman alan tutkinto hyödyntäen jo hankittua osaamista. Ne antavat jatko-opintokelpoisuuden korkeakouluihin ja yliopistoihin.
Jos opiskelet ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon, saat kelpoisuuden alan korkeakoulututkintoon ja yleisen hakukelpoisuuden ammattikorkeakouluopintoihin. Tämä tarkoittaa sitä, että ammatillisen tutkinnon jälkeen voit hakea saman alan korkeakouluopintoihin sekä kaikkien alojen ammattikorkeakouluopintoihin.
Ammatilliset tutkinnot ovat virallisia tutkintoja, ja ne tunnetaan monella alalla jo niin hyvin, että niiden katsotaan takaavan riittävä pätevyys. Viime kädessä ammatti- ja erikoisammattitutkinnon, kuten muunkin koulutuksen, arvostus riippuu kuitenkin aina työnantajan tai rekrytoijan henkilökohtaisesta näkemyksestä siitä, mikä on arvokasta kokemusta.
Tutkinnon suorittaminen aloitetaan keskustelemalla kanssasi tavoitteistasi ja osaamisestasi. Sen perusteella sinulle tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma ja valitaan tutkinnon osat ja kurssit.
Aloitat tutkintokoulutuksen opinnot osallistumalla yhdessä sovituille kursseille.
Opintojen aikana suunnittelet, miten suoritat näytöt. Näyttösuunnitelmaan sisältyy, missä työtehtävissä ja miten osoitat osaamisesi.
Teet näytöistä itsearvioinnin. Lisäksi työnantajasi edustaja sekä oppilaitoksen eli Rastor-instituutin edustaja arvioivat näytöt. Arviointikeskustelussa voit vielä täydentää arviointiaineistoasi.
Tutkintokoulutus (ent. valmistava koulutus) liittyy ammatillisiin tutkintoihin eli perustutkintoihin, ammattitutkintoihin ja erikoisammattitutkintoihin. Osallistut tutkintokoulutukseen, jos sinulla ei ole tarpeeksi osaamista joltain osa-alueelta tutkinnon suorittamista varten. On tavallista, että tutkinnon suorittamista varten täydennät tutkintokoulutuksessa ainakin jotain osaamista.
Ammatillisen tutkinnon voi suorittaa myös ilman tutkintokoulutusta, jos jo valmiiksi osaat sen, mitä tutkinnossa vaaditaan.
Tutkinnon suorittaminen aloitetaan keskustelemalla kanssasi tavoitteistasi ja osaamisestasi. Sen perusteella sinulle tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma ja valitaan tutkintokoulutukseen kuuluvat kurssit.
Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma tarkoittaa sitä, että Rastor-instituutissa jokaiselle ammatillista tutkintoa suorittavalle räätälöidään oma yksilöllinen suunnitelma siitä, miten hän suorittaa tutkinnon. Opiskelija voi valita tutkintokoulutukseksi ne tutkintoon liittyvät kurssit, joista juuri hän tarvitsee lisää osaamista. Opiskelija tekee henkilökohtaisen suunnitelmansa yhdessä Rastor-instituutin koulutusasiantuntijan kanssa.
Kyllä. Ammatillisissa tutkinnoissa, kuten kaikissa Rastor-instituutin koulutuksissa etäopiskelulla on merkittävä osuus.
Rastor-instituutin koulutukset ovat monimuotokoulutusta, johon sisältyy 1–3 lähi- tai etäkoulutuspäivää kuukaudessa.
Suurin osa ammatillisista tutkinnoista toteutetaan kokonaan etänä. Etäkoulutuspäiville on sovittu tarkka ajankohta. Etäkoulutuspäivät ovat kestoltaan 2–7 tuntia/päivä, ja ne toteutetaan arkisin klo 9–16 välillä.
Opiskelija maksaa koulutuksesta opiskelumaksun. Ammatilliset tutkinnot ovat valtion rahoittamaa koulutusta, josta koulutuksen järjestäjä saa periä opiskelijalta kohtuullisen opiskelumaksun. Tutkinnosta riippuen se vaihtelee 400:n ja 1590 euron välillä. Perustutkinto on maksuton.
Opiskelija maksaa valtion rahoittamassa koulutuksessa opiskelumaksun, joka on n. 400–1590 euroa. Tämä hinta sisältää tutkintokoulutuksen eli kaikki tutkinnon suorittamiseen tarvittavat kurssit, joista ei siis tule lisämaksuja.
Mikäli suoritat tutkinnon oppisopimuksella, sen hinta määräytyy oppisopimustoimiston mukaan. Rastor-instituutin oppisopimuskoulutus on maksutonta.
Koska ammatilliset tutkinnot ovat valtion rahoittamaa koulutusta, lainsäädäntö edellyttää, että opiskelija maksaa itse tutkinnon opiskelumaksun. Siksi lähetämme ammatti- ja erikoisammattitutkinnoista laskun aina opiskelijalle. Käytännössä on kuitenkin opiskelijan ja työnantajan välinen asia sopia, kuka tutkinnon maksaa.
Kyllä. Tutkintoa uudelleen aloitettaessa arvioidaan, miten osaamisesi vastaa tutkinnon suorittamisen edellytyksiä ja mitä uutta osaamista tarvitset.