Milloin teit viimeksi työminällesi perusteellisen terveystarkastuksen? Millainen oli diagnoosi? Onko osaaminen ajan tasalla, motivaatio korkealla ja tulevaisuuden kuva selkeä?

Entä luotatko siihen, että selviät työelämän rajujenkin muutosten pyörteessä? Jos vyö alkaa kiristää, tarkistetaan ruokavalio ja lisätään liikuntaa. Mutta mitä tehdään, jos työ alkaa kiristää kurkkua?

uravalmennukset.png

Työhyvinvointi on kokemus tästä hetkestä, urahyvinvointi tähtää tulevaisuuteen

Uranäkökulmasta hyvinvointi syntyy varmuudesta, että pärjää myös tulevaisuudessa, tulipa työelämässä vastaan millaisia karikoita tahansa. Tietoinen oman työuran suunnittelu on osa tämän päivän työelämätaitoja. Eikä urasuunnittelu todellakaan tarkoita sitä, että mietitään keinoja edetä kyynärpäät tanassa uraohjuksena yhä parempiin asemiin.

Kuka tahansa voi joutua työurallaan tilanteeseen, jossa oman työn mielekkyys katoaa. Jos on oppinut tunnistamaan omia motivaationlähteitä ja kykenee analysoimaan omaa tilannettaan, on paremmin valmistautunut ja löytää ulospääsyn umpikujasta helpommin kuin se, joka ei ole yhtään harjoittanut urasuunnittelutaitojaan.

Kuka tahansa voi joutua työurallaan tilanteeseen, jossa oman työn mielekkyys katoaa.

Jokainen työnantaja haluaa motivoituneen ja innostuneen työntekijän

Työhönsä leipääntynyt työntekijä tekee hallaa itselleen, mutta tilanteesta kärsii myös työnantaja. Suoritustasohan laskee väistämättä, jos työ maistuu puulta. Usein tilanne ratkeaa niin, että työntekijä hakeutuu muualle, jos vain työmahdollisuuksia on tarjolla. Mutta pahimmillaan motivaationsa menettänyt työntekijä vain jatkaa ja oireilee eri tavoin, koska ei näe muita mahdollisuuksia. Kummassakin tapauksessa työnantajalle syntyy kustannuksia, jotka voisi välttää avoimella urakeskustelulla.

Nykyään lähes kaikissa organisaatioissa käydään henkilöstön kanssa kehityskeskustelut ainakin kerran vuodessa. Se olisi oiva tilaisuus myös käsitellä työuraa koskevia kysymyksiä. Saattaa kuitenkin olla, että kynnys ottaa puheeksi urasuunnitelmia on edelleen liian korkea. Ehkä pelätään työnantajan reaktiota, jos avoimesti kertoo omista urahaaveistaan ja -tavoitteistaan, jos ne eivät ole ihan yhteensopivia työnantajan tavoitteiden kanssa.

Avoin keskustelu olisi kuitenkin kaikkien etu. Voi olla, että uusi kipinä syttyy tutussa ympäristössä uusien tehtävien myötä. Mutta yhtä hyvin voidaan hyvässä yhteisymmärryksessä todeta, että on aika siirtyä muualle. Kummassakin tapauksessa niin yksilön kuin työyhteisön hyvinvointi lisääntyy. Eikä hyvin hoidetusta urakriisistä ole taatusti haittaa työnantajamielikuvallekaan.

Aikuisopiskelu-marko-sari-olavi.jpg

Urahyvinvoinnin kulmakivet

Urahyvinvoinnin perusta on tietoinen omien tavoitteiden ja motivaatiotekijöiden tarkastelu ainakin ajoittain. Itselleen kannattaa olla rehellinen. Me muutumme jokainen elämän myötä ja odotukset oman työn suhteen muuttuvat mukana. Jos tuntee olevansa työnsä kanssa jumissa, on ryhdyttävä toimeen ja otettava vastuu omasta hyvinvoinnista. Jo erilaisten vaihtoehtojen tarkastelu avoimin mielin saattaa tuottaa uusia oivalluksia ja avata uusia mahdollisuuksia.

Valmius selvitä erilaisista urakriiseistä luodaan jatkuvalla osaamisen kehittämisellä. Olipa kriisi sisäsyntyinen tai ulkoa päin tullut – usein työpaikka vain menee alta parhaimmaltakin työntekijältä – osaamisesta huolehtiminen varmistaa sen, että tiukassa paikassa ei jää tyhjän päälle.

Osaamisen jatkuva kehittäminen on itsessäänkin palkitsevaa. Kun huomaa osaavansa, varmuus ja työn ilo kasvavat. Se myös ruokkii uudistumiskykyä, jota nykyisessä työelämässä tarvitaan yhä enemmän.

Urasparrauksesta apua urajumiin

Jos tuntee olevansa täysin jumissa omien ajatustensa kanssa eikä oikeaa suuntaa tunnu löytyvän, on uraohjauksesta apua. Ammattitaitoinen urasparraaja ei sanele ratkaisuja, vaan auttaa oivaltamaan, mistä ja miten ratkaisu tilanteeseen löytyy. Rohkeus ryhtyä toimeen on kuitenkin viime kädessä se tärkein rasti.

Blogi on julkaistu ensimmäisen kerran Kauppalehden verkkosivuilla 29.10.2020.


Haluatko kirkastaa uratavoitteitasi ammattilaisen avustuksella? Tutustu UraLoiste-uravalmennukseen!

Tutustu myös Rastor-instituutin maksuttomaan OivaUra-uraohjauspalveluun